Landskrona tog poäng på Fredriksskans

SPORTBLADET

Domaren Strömbergsson i blåsväder

Kalmar

Matthias Eklund och Landskrona fick äntligen ta en poäng på Fredriksskans.

Men det var mest domaren, Markus Strömbergsson, det handlade om efter 1-1-matchen.

- Straffen var åt helvete och utvisningen var än mer åt helvete, dundrade KFF-tränaren Nanne Bergstrand.

Landskrona och Fredriksskans i Kalmar har inte varit en lyckad kombination. Det är över tio år sedan den senaste Landskronapoängen i Kalmar och sedan den senaste segern 1989 har lagen mötts elva gånger. Nio av mötena har slutat med Kalmarseger, två oavgjort. Mathias Eklund, som kom till Landskrona 1997, har varit med om fyra raka förluster på Fredriksskans innan han på måndagen åtminstone satte stopp för förlusttrenden.

- Det var riktigt skönt att få bryta den trenden. Vi har haft svårt här i Kalmar tidigare, säger Mathias Eklund.

Det var en tråkig och spelmässigt dålig första halvlek som domaren Markus Strömbergsson hjälpte till att förrycka genom att hålla en ojämn nivå som spelarna hade svårt att anpassa sig till. Landskrona hade ett litet bollövertag men hade anmärkningsvärt svårt att komma till avslut.

Kompakt Kalmar

Kalmar, som byggt sitt lag kring ett storväxt och fysiskt spelande försvar, spelade kompakt och vann det mesta i både luften och på marken på egen planhalva.

Hemmalaget fick dessutom en kanonstart att spela på sedan Tobias Carlsson nickat in 1-0 efter en hörna redan i den femte matchminuten. Målvakten Jonas Sandqvist var olycklig där, precis som i situationen innan som föranledde hörnan.

- Det var en mycket olycklig start och det såg lite billigt ut, säger Landskronatränaren Jan Jönsson.

- Vi var förvarnade om Kalmar och deras styrka vid fasta situationer.

Nästan exakt en halvlek senare stod Kalmarbacken Tobias Carlsson i centrum igen. Det när han efter en mycket omdiskuterat närkamp med Matthias Eklund blev målchansutvisad.

Det beslutet av Markus Strömbergsson och den straff som Landskrona fick med mindre än tio minuter kvar fick Kalmar-tränaren Nanne Bergstrand att gå i taket.

- Straffen var åt helvete och utvisningen var än mer åt helvete röt Bergstrand.

- Det var en bra lärdom för en ung domare, men efter det här får vi hoppas att Bosse Karlsson (domarbasen) funderar på domartillsättningarna.

Ingen effekt

Utvisningen fick dock ingen direkt effekt på Landskronaspelet och Jan Jönsson började möblera om för att försöka luckra upp det allt mer kompakta och hemåtarbetande Kalmarförsvaret.

Ändå kom kvitteringen till slut, men inte på Henrik Nilssons straff som Petter Wastå räddade snyggt, utan i situationen därefter då Matthias Eklund stack fram skallen på ett vänsterinlägg.

- Målet kom precis rätt. Det är lätt att man går ned sig efter en missad straff men vi han inte ens börja tänka på det, säger Matthias Eklund.

KFF-tränaren Nanne Bergstrand var av förklarliga skäl inte lika nöjd.

- I andra halvlek spelades ingen fotboll alls. Den kan vi bara stryka ett stort streck över.

TT