Så ska svenska VM-stjärnorna räddas från OS-fiasko

1 av 3 | Foto: Mot Kanada lyckades Josefine Öqvist hålla undan - och komma först på bollen. nu krävs det att hon vågar gå mer på egen hand för att laget ska klara sig i OS.
SPORTBLADET

1. Fasta situationer

Problem: Sverige har haft - och har återigen - jätteproblem på fasta situationer. Norskorna gjorde tre av fyra mål på hörnor och frisparkar, och svenskorna är alldeles för passiva framför det egna målet.

Lösning: Landslaget har varit medvetna om problemet länge och har jobbat hårt för att få samtliga spelare att bli tuffare, fräckare och fulare i det egna straffområdet. Det handlar om att våga trycka till, något som tuffa norskor, tyskor och amerikanskor aldrig har haft problem med. När det gäller luftrummet är svenskorna i allmänhet betydligt kortare än motståndarna, och måste därmed kompensera det genom att vara först och trycka bort motståndarna. Sverige måste våga spela fult.

2. Målskyttet

Problem: I VM lossnade allt och Sverige fick en fantastisk utdelning på sina chanser. I år har det varit betydligt tuffare. Tre gånger den här säsongen har Sverige gått mållöst från planen (0-3 mot USA, 0-3 mot Frankrike och 0-4 mot Norge).

Lösning: Storstjärnorna Hanna Ljungberg och Victoria Svensson måste komma i form. I VM klaffade allt mellan de båda, nu när Hanna har varit långtidsskadad gäller det att spela ihop paret igen, på den lilla tid som finns kvar. Dessutom måste de andra anfallarna, Josefine Öqvist och Salina Olsson våga gå mer på egen hand. Allt för ofta väljer de att passa i stället för att skjuta, eller att ta ett steg till för att se om läget blir bättre. Dags att ta fram gamla fotbollsramsan: Våga skjuta - tufft att göra mål.

3. Passiviteten

Problem: Mot Norge blev svenskorna omkullsprungna, armbågade och av med bollen i fel lägen. När norskorna fick chanserna blev svenska försvaret stillastående.

Lösning: Träningsmatcher må vara en sak, men i OS måste det vara tändning till 110 procent. Det håller inte att gå in och lira på gamla meriter, utan alla måste slita och ge allt för laget. Sverige ska vara först in i situationerna, och först ut ur dem. Det ska vara jobbigt att möta Sverige, och det ska göra ont.

4. Spelsystemet

Problem: 4-3-3 eller 4-4-2? Två framgångsrika system trodde vi. Men nu verkar inget av dem fungera särskilt bra.

Lösning: När Hanna Ljungberg är tillbaka i landslaget finns det ingen anledning att chansa med ett 4-3-3-system. Gå tillbaka till 4-4-2 som grunduppställning och se i stället till att ge alla order om offensivt spel. I VM var hela laget med i offensiven, och då spelar spelsystemet mindre roll.

5. Skadorna

Problem: Sofia Lundgren och Sara Johansson borta från OS. Hanna Marklund och Sara Larsson stod över mot Norge. Såväl Kicki Bengtsson som Anna Sjöström avbröt matchen mot Norge på grund av skada. Och Hanna Ljungberg är inte i toppform efter sin svåra skada. Sverige klarar inte ett OS med halva truppen på skadelistan.

Lösning: Halva truppen är inte skadad. Än. Och Hanna Marklund hade kunnat spela om det hade handlat om en tävlingsmatch. Skadorna är ett problem för landslaget, men mycket talar för att de flesta är tillbaka i spel lagom till OS-turneringen börjar. Hanna Ljungberg såg pigg ut under den halvlek hon spelade, och spelsuget kommer göra henne ännu vassare i OS.