Beskedet - en chock

SPORTBLADET

- Kajsa är beredd att låta det ta 1,5 år att ta sig tillbaka

1 av 2 | Foto: BORT FRÅN OS Yannick Tregaro bär Kajsa Berggqvist från höjdhoppsmattan efter att hon i söndags slitit av sin hälsena.

BÅSTAD

Enligt ortopedöverläkaren Lars Wahlström tar det ett år innan någon vet om Kajsa Bergqvist kan vara tillbaka i världstoppen.

Men huvudsaken är att Kajsa själv vill veta.

- Ja, jag har pratat med Kajsa och det finns ingen tvekan alls. Vägen tillbaka började redan då hon la sig på operationsbordet. Hon ska komma tillbaka och vara bättre än någonsin, säger hennes tränare Yannick Tregaro.

Sex till åtta månader - eller ett år.

Det gör ingen skillnad för Kajsa Bergqvist.

Redan i sjuksängen natten efter skadan meddelade hon:

- Ambitionen är att komma tillbaka med full kraft.

I går var Kajsa för groggy efter operationen för att själv kunna prata klartext.

"Ska bli återställd"

Men tränaren Yannick Tregaro vet vad hon tänker.

- Ja, jag pratade med Kajsa både efter skadan och inför operationen i går. Det finns inte minsta tvekan. Vi har redan börjat jobbet för att komma tillbaka.

- Vi har tagit beslutet att Kajsa ska bli helt återställd den här gången. Ingenting ska stressas fram. Säger läkarna att gipset ska sitta på i sex till åtta veckor, låter vi det sitta kvar i åtta.

- Många spekulerar i att det är kört nu, när det ska ta över ett år att komma tillbaka. Men vi är beredda att låta det ta ett och ett halvt år om det är nödvändigt.

- Vi har ingen brådska.

Yannick Tregaro hade en av sitt livs tuffaste dagar Båstad på söndagen, då han såg Kajsas OS-dröm krossas.

- Ja, det var jävligt jobbigt. Men dagen efter kände jag bara ett stort lugn. Jag känner att allt kommer att bli bra. Jag är grymt imponerad av Kajsa. Den här säsongen har hon slitit sig igenom långa, tråkiga rehabiliteringspass och vi har inte ens kunnat hoppträna på riktigt. Men hon har inte missat ett pass.

"Det är ingens fel"

Det som hände i Båstad på söndagen var resultatet av en enorm tidspress, enligt Yannick.

Det var en kamp mot klockan och mot alla odds för att uppnå drömmen om ett OS-guld.

- Folk får gärna analysera om vad som varit rätt eller fel, men för mig spelar det ingen roll. Det som hänt är olyckligt, men det är ingens fel. Kajsa och jag visste att vi tog en risk med operationen i vintras, men det var för att OS är så stort för Kajsa. Hon ville verkligen ta chansen.

Ville operera i vintras

Idrottsläkaren och ortopeden Sten Björnum i Göteborg ville göra en större hälrenovering av Kajsas vänsterfot redan i vintras, men det var ett så stort ingrepp att OS-drömmen skulle ha krossats redan då.

Så Kajsa sa nej.

Priset fick hon betala i går.

- Men på ett sätt känns det skönt att det är över. Nu kan hon koppla av och ta allt steg för steg. Nu ska vi ta det lugnt och i första hand se till att foten blir helt återställd. Och även om vägen tillbaka är otroligt jobbig, så är hon så envis att hon kommer att lyckas. Det är jag helt övertygad om.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott