Europeisk ledning med en poäng efter första dagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Europa fick drömstart med tre raka vinster

BARSEBÄCK

Europa leder i Solheim Cup efter den första dagens spel, med 4,5-3,5 mot USA.

Två gånger tidigare har Europa haft ledningen efter den första dagen - båda gångerna vann Europa hela tävlingen.

- Underbar statistik, säger Europakaptenen Catrin Nilsmark med ett leende.

- Jag är väldigt glad över vår ledning. Tjejerna spelade bra och jag känner att det finns fler puttar att sätta. Vi lämnade några där ute i dag, säger Nilsmark.

1992 ledde Europa med 2,5-1,5 och 2000 ledde Europa med 5,5-2,5 efter fredagen.

Europa fick en drömstart på förmiddagen. När väl dimman lättat över Barsebäck, och spelet kommit igång igen efter ett 1,5 timme långt avbrott, gick europeiskorna till en 3,5-0,5-ledning efter de fyra foursomematcherna.

Stora segrar

Man vann stort i tre matcher. Skotskorna Janice Moodie och Catriona Matthew vann med 5/3 över Juli Inkster/Wendy Ward. Annika Sörenstam, i par med tävlingens yngsta spelare - 22-åriga norskan Suzann Pettersen - vann med 4/3 över Laura Diaz och Rosie Jones. Sophie Gustafson och tyskan Elisabeth Esterl vann med 3/2 över Meg Mallon/Rosie Jones.

Flera gånger tidigare i Solheim Cup har amerikanskorna kommit tillbaka under eftermiddagens fyrboll/bästboll. Det gjorde man också på Barsebäck. USA inledde starkt, Europa-paren tog över ledningen i flera matcher halvvägs, men amerikanskorna svarade senare under eftermiddagen.

Norsk succé

Men Angela Stanford och Meg Mallon kunde inte rubba Suzann Pettersen och fransyskan Patricia Meunier-Lebouc, som spelade strålande golf - framför allt den unga norskan, som också fick avgöra matchen på det 16:e hålet då hon sänkte en tremetersputt. De vann med 3/2.

- Det var en bra dag. Vi hade kul och hade några bra par, säger Pettersen.

- Jag älskar att spela matchspel - det känns som om jag kan spela mitt eget spel till 110 procent då. Jag gillar att riskera en del, för det kan man bli belönad för i matchspel, säger Pettersen.

Koch svit bröts

Tävlingens mest rutinerade spelare, engelskan Laura Davies som varit med i alla upplagor av Solheim Cup, spelade inte bra under dagen och skotskan Catriona Matthew kunde inte ensam svara upp mot Kelli Kuehne och Cristie Kerr. Kerr puttade väldigt bra och amerikanskorna vann matchen med 2/1.

Två av matcherna var jämna in i det sista. Inkster/Daniel tog ledningen över Koch/Sörenstam på det 17:e hålet, en ledning man sedan inte släppte. I och med Inkster/Daniels seger, med 1/0, bröts Kochs förlustfria svit på nio matcher.

- Det var inget roligt att bryta sviten, men det var trist redan i morse då jag och Laura inte lyckades vinna, säger Koch.

Sen USA-seger

Michele Redman/Rosie Jones tog ledningen över Gustafson/Tinning på det 15:e hålet. Men matchen avgjordes först på det 18:e hålet där europeiskorna inte lyckades sätta i sin birdieputtar för seger på hålet och delning av matchen. Redman och Jones fick sin 2/0-seger när mörkret började lägga sig över den skånska golfbanan.

- Vi brukar alltid ha problem i foursome, jag vet inte varför, men kanske känner sig inte tjejerna bekväma i den spelformen. Under eftermiddagen spelade de bättre när de fick spela på sina egna bollar. Jag är stolt över att de kom tillbaka så starkt, säger USA-kaptenen Patty Sheehan, som kommer att ändra om lite i laget till lördagens foursome.

Det gör även Nilsmark vars svåraste val om hon skulle spela med Pettersen och Sörenstam tillsammans även på lördagen.

- Men jag tänkte att Suzann (Pettersen) och Sophie (Gustafson) har liknande spel och de spelade också bra i dag, så de får spela tillsammans i morgon. Och så tror jag att Annika och Carin vill ha revansch, säger Nilsmark, som satt Sörenstam och Koch tillsammans.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad: