Drömfinal i Wimbledons herrsingel

SPORTBLADET

Världsettan Roger Federer möter världstvåan Andy Roddick

London

Inför drömfinalen säger Andy Roddick om Roger Federer:

- Han är bäst i världen.

Men vem är bäst den här gången?

Wimbledon söndag, herrsingelfinal: Roger Federer, Schweiz-Andy Roddick, USA.

Världsettan mot världstvåan.

Det blir inte mycket vassare än så.

Och inför den fajten säger alltså Roddick:

- Roger är bäst i världen. Men jag ser verkligen fram emot att möta honom.

Förste amerikan sedan Sampras

Federer ledde över fransmannen Sebastian Grosjean när semifinalen fortsatte på lördagen, 6-2, 6-3, 4-3, och vann sedan i tiebreak i tredje set. Ungefär en så bekväm resa som väntat; titelförsvararen Federer har imponerat stort och det är bara Lleyton Hewitt (i kvartsfinalen) som tagit set av schweizaren.

Bäst i världen, såväl på ATP:s årsbaserade rankinglista som i Champions Race, det som visar spelarnas resultat under kalenderåret.

Det är vad Roddick - som fick slita mer i sin 3-1-seger mot kroaten Mario Ancic - ska upp mot i finalen av världens mest kända tennisturnering.

Men ska någon besegra Federer så är det förstås grabben med serve som en hästspark. Roddick är förste amerikan i Wimbledonfinal sedan Pete Sampras tog sin sjunde titel 2000. Han jagar sin andra Grand Slam-titel och kommer att bli Federers första riktigt tuffa motståndare i årets turnering.

På snabba underlag är de här två snäppet bättre än alla andra, det är bara på grus som en handfull argentinare och spanjorer är bättre.

Federer leder inbördes

Så har ni inget för er innan det är dags för EM-final i fotboll så kan det vara värt att ladda upp med finalfest på något mer brunfärgat gräs.

Federer-Roddick.

Ettan mot tvåan.

Mästaren mot utmanaren.

22-åringen mot 21-åringen.

Federer har 5-1 i inbördes statistik, vann för övrigt i Wimbledonsemifinalen förra året. Roddicks enda seger kom på hard court i Montreal senare samma år.

Noterbart:

Varje match har innehållit minst ett tiebreakset.

TT-AFP