Ännu en seger för Linnélls handbollslandslag

SPORTBLADET

32-20 över Tjeckien i fyrnationers

Malmö

Handbollslandslaget med Ingemar Linnéll som förbundskapten vägrar förlora. När fyrnationsturneringen drog i gång på fredagen vann Sverige över Tjeckien med 32-30 (17-15).

Det var stabilt utan grannlåt, frånsett Ljubomir Vranjes publikfriande straffmål, en lobb över den tjeckiske målvakten. Publikfavoriten fick förstås stort bifall, men själv såg han nästan ut att skämmas för sitt fräcka tilltag.

Han gick fram till strafflinjen, drog bollen bakom ryggen och släppte den i en lobb i baksvingen.

- Ja, jag bad Martin Galia om ursäkt, det är inte så käckt att göra så där mot målvakten. Men vi körde den på träningen och då bestämde jag att göra den om chansen kom i matchen. Och det var kul för publiken, man får bjuda på sådant, sade Ljubomir Vranjes.

Det blev 8-6 till Sverige på den där lobben. Vranjes gjorde fyra mål, varav tre kom på just straff.

Han är nu tillbaka i landslaget efter att ha vilat mot Island i de två landskamperna i förra veckan. Det hårda spelprogrammet i bundesliga med Nordhorn sliter, han spelar alltid 60 minuter i ligan. Åren i eliten har satt sina spår.

Men nu är Vranjes och alla i landslaget skadefria och friska inför VM i Tunisien som börjar den 23 januari.

- Att jag stod över mot Island var en överenskommelse mellan Linnéll och mig. Nu varvar jag upp efterhand och känner mig i fin form. Jag skulle lätt kunnat spela 60 minuter, konditionen är på topp.

Bättre samspel

Det blev spel första kvarten mot Tjeckien, sedan satt Vranjes på bänken. När han var spelmotor rullade spelet väldigt bra, och han passade till flera av målen.

- Samspelet måste bli bättre, Stefan (Lövgren) och jag måste spela ihop oss. Visserligen kan vi varandra sedan gammalt men det var ett tag sedan vi spelade ihop i landslaget.

Ljubomir Vranjes stod över EM i Slovenien för ett år sedan på grund av skada.

Nu är han på väg till sitt åttonde mästerskap och hans femte VM.

Sverige luftade alla i truppen utom Jonas Källman som stod över.

Straffräddning av Tomas

När Vranjes lämnade planen efter en kvart gick det trögt.

- Vi spelade bra i början mot tjeckernas offensiva försvar, men efter den första kvarten blev det för många tappade bollar och slarv i kombinationerna. De stressade oss. Men det är skönt att vinna trots att vi släppte in 30 mål, sade Ingemar Linnéll.

Efter pausen kontrollerade svenskarna matchen efter fina frilägesräddningar av veteranen Tomas Svensson. Han stod i målet hela matchen och tog också en straff i början av andra halvlek, och efter den räddningen satte Jonas Larholm 18-15 och sedan var det svensk ledning till slutsignalen. Fredrik Ohlander satt på bänken. Han kommer nog att stå mot Brasilien på lördagen.

Sverige hade en bra spridning bland målskyttarna. Av de tretton utespelarna gjorde tolv mål. Bara lagkaptenen Stefan Lövgren kom inte med i målprotokollet. Han matchades också sparsamt.

TT