Nilssons hälsning till norska konkurrenten: ”Stå i enad front”

Publicerad:
Uppdaterad:
Stina Nilsson
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Stina Nilsson

SPORTBLADET

Sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla har sagt att hon och norskorna ska "tuffa till sig i vinter" för att hantera Stina Nilsson och andra konkurrenter.

Svenskan är inte bekymrad och skickar en hälsning till Norge inför världscupen.

– Vi får stå i enad front alla svenskor och möta deras nya taktik, säger Stina Nilsson.

Världscupens premiär är en vecka bort. Den här helgen ägnar landslagsåkarna sig åt att känna på nerverna och testa formen i Bruksvallarna respektive Beitostölen.

Stina Nilsson inledde sin säsong med en fin tredjeplats på 10 km klassiskt i går. Maiken Caspersen Falla vann under lördagen sprinten i Beitostölen.

Norskan hade lite utmaningar på väg till finalen, men väl där satte hon ner foten.

Vi kommer i vinter att få se lite nya takter från Maiken Caspersen Falla, som är Stina Nilssons främsta utmanare. Hon berättade om sina tankar när Sportbladet träffade henne i Kvitfjell tidigare i höst.

– Vi kanske måste bli lite tuffare. De svenska åkarna och de amerikanska åkarna är väldigt tuffa.  Det är hon (Stina) väldigt bra på, vi har mycket att lära oss där.

Okej, så du ska bli hårdare i duellerna?

– Vi får tuffa till oss lite.... Det ska vara  fair play, men så länge man inte blir diskad eller får varning så får man köra på. Men vi ska inte ödelägga för varandra. Det har varit en klar inriktning från Vidar (Löfshus, sportchef) att vi skulle träna mer på sprint inför den här säsongen, säger Maiken Caspersen Falla.

Hon tycker att hon tagit steg i rätt riktning, men ligger efter i träningen "man-man".

– Jag känner att jag blir lite tuffare för varje år, men jag är inte i närheten av de som är tuffast. Men jag ska inte bli alltför lätt att flytta på, påpekar hon med ett litet skratt.

När Sportbladet nyligen träffade Stina Nilsson i Bruksvallarna fick hon bemöta Maiken Caspersen Fallas utspel:

– Jag tycker nog att vi är lika tuffa. Hade man inte varit tuff hade man inte tagit silver i OS. Jag tycker alltid Maiken har varit tuff.

Kan ni stå upp mot norskorna om de tuffar till sig ännu mer?

– Det kan det absolut göra. Då får vi stå i enad front alla svenskor och möta deras nya taktik.

Hur ser du på din egen utveckling kring just duellerna i sprint?

– I mina första världscupstävlingar ramlade jag och bröt staven 90 procent av mina starter. Jag vet att jag inte hade kapaciteten då att köra som jag ville göra, Jag stimmade runt alldeles för mycket.  Det jag lägger fokus på nu är att bli så stark som möjligt. Ju starkare jag är ju mindre slump behöver jag för att ta mig fram.

På söndagen fortsätter tävlingarna i Bruksvallarna med sprint. I kvalet hade Stina Nilsson sjätte bästa tid, 7,67 sekunder efter Hanna Falk som var snabbast.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE