VM-besvikelsen öppnade Colemans ögon

Foto: Christine Olsson/TT
Michelle Coleman efter att ha blivit utslagen i semifinalen på 200 meter frisim i VM. Nu laddar hon om för kortbane-EM.

avTT

SPORTBLADET

VM-sommaren slutade i besvikelse.

Michelle Coleman, 24, fick hitta lugnet för att hitta en väg framåt.

– Jag tror att allt som hände i VM öppnade upp mina ögon, säger hon inför kortbane-EM i Köpenhamn.

Foto: Jessica Gow/TT

I somras kom Michelle Coleman till VM i långbana i Budapest som världstvåa på 200 meter fritt. Medaljdrömmarna försvann dock redan i semifinal och på halva distansen missade 24-åringen precis finalplatsen som nia.

Hennes känslor efteråt var att hon hade svikit sina vänner och sin familj.

– Inför VM i Budapest hade jag en ganska stor underliggande stress. Jag var orolig och jag tror att jag gjorde det för många andra än för min egen skull. Sedan kom jag hem och insåg att mina vänner är fortfarande mina vänner och min familj tycker om mig exakt lika mycket som innan jag åkte. Jag har ju haft lite problem med att koppla bort det här med prestation och person, säger 24-åringen.

”Lugna mig själv”

Efter mästerskapet öppnade hon upp för att ta större hjälp av mentala rådgivare, men valde i stället att hitta ett lugn på egen väg. Coleman tog ledigt och åkte bland annat till London för att titta på friidrotts-VM.

– Jag tror att jag har behövt mycket tid för mig själv att bara landa i det hela. Så det inte var så att man skulle gå in och jobba ännu mer på den mentala biten. Utan jag har bara försökt lugna mig själv, säger Coleman.

Sedan vintern 2013 har Michelle Coleman valt att fly vintern i Sverige för att träna i Australien. Nu väljer hon ett annat upplägg. Coleman blir kvar i Stockholm för att fortsätta att träna under Johan Wallberg på det nationella elitidrottscentret (NEC) på Eriksdalsbadet.

– Jag trivs otroligt bra med livet i Stockholm och jag trivs bra med Johan, väldigt mycket. Jag kände att det vore spännande att testa ett år hemma. Det enda jag kommer att sakna mycket är ju solen, säger hon och skrattar.

Simmar utan press

EM i Köpenhamn onsdag till söndag blir Colemans första kortbanemästerskap på flera år. Under VM i Kanada i fjol var hon och landslagskamraten Jennie Johansson (står över EM) avstängda från landslaget. EM i Israel 2015 stod hon över eftersom hon var i Australien och OS i Rio de Janeiro väntade året efter. Hon ställer upp på 100 och 200 meter frisim samt 100 meter ryggsim i Köpenhamn.

– Det vore ju självklart jätteroligt att få komma hem med någon medalj. Men jag har ju inga tider att jämföra mig med. Det är rätt så skönt också, säger hon och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM