Sjuk Thörnblad höll Europacupsviten levande

SPORTBLADET

2,27 räckte till seger i Prag

Linus Thörnblad tog den enda svenska grensegern under den första dagen i Europacupens First League i Prag.

Men det var nära att den långa svenska segersviten i höjdhopp i Europacupen bröts.

– I morse hade jag bestämt att inte ställa upp, sade Thörnblad och tog sig åt halsen.

Sveriges friidrottsherrar har ambitionen att vinna First League i Prag och få tävla i Super League nästa år. Det kräver en framgångsrik söndag – och utan Linus Thörnblads seger hade det varit ännu tuffare.

Thörnblad hade Stefan Holms sju år långa segersvit i Europacupen att försvara. Han snuvade Holm på landslagsplatsen genom segern i Karlskrona i måndags och visade att han var värd nomineringen.

Men Thörnblad var krasslig när han flög ner till Prag och på lördagsmorgonen trodde han att det var kört.

Succéhopptränaren Yannick Tregaro och landslagets pressassistent David Fridell, med ett fem år gammalt personbästa på 2,05, var alternativ att hoppa in...

– Men jag var ute och joggade i morse och då kändes det okej, så jag bestämde mig för att försöka, sade Thörnblad.

Hemmahopp

Höjdhoppet blev som väntat en duell mellan honom och tjecken Svatoslav Ton. Men Ton, som har ett delat världsårsbästa på 2,32, hade svårt att prestera inför den fåtaliga hemmapubliken på Strahovstadion, Slavia Prags hemmaarena, och rev på både 2,22, 2,25 och 2,27 innan det avgjordes.

Det hjälpte inte att tjecken sparade hopp till 2,29. Han stannade på 2,25 och Thörnblad vann på 2,27, sedan han efter en rivning på 2,29 sparade två hopp till högre höjder.

– Jag beordrade upp ribban på 2,30, men de missförstod mig och lade upp den på 2,32, sade Thörnblad. Då kunde de lika gärna ha lagt upp den på 2,33 i stället, världsårsbästa.

– Men det är kul att jag har börjat vinna, det har jag inte varit van vid. Jag har fått en jäkla stabilitet även på högre höjder, sade Lundahopparen som vunnit två av tre utetävlingar i år.

I Gävle förra året blev en diskvalifikation på korta stafetten ödesdiger för Sverige. Den här gången sjabblade hemmanationen igen. Sverige blev nu trea, men en tappad pinne gjorde att Tjeckien nollade på 4x100 meter och stannade på 58 poäng efter första dagen. Fyra efter Belgien och sex före Sverige, men...

– ...det ser ut att bli en kamp mellan oss och Belgien, sade förbundskaptenen Thomas Engdahl och tittade djupt i sina sifferfyllda papper.

– Efter första dagen skulle vi vara elva poäng efter Belgien och 19 efter Tjeckien.

Debutant visade vägen

Statistiken talar för Sverige med andra ord.

– Men det gäller att alla våra starka kort gör sitt i morgon. Vi har fem segerchanser och inte så mycket marginaler då, sade Engdahl.

En landslagsdebutant angav tonen. Henrik Encke, 22-åring som tävlar för Hässelby, putsade sitt personbästa på 400 m häck med över halvsekunden till 52,25 och kom femma i en omgivning där han var tidsmässigt klart sämst före loppet.

– Pers och pluspoäng. Skönt, nu när Mikael Jakobsson är skadad gäller det att ta chansen. Nästa mål blir Finnkampen, sade Encke som har en bit kvar till EM-kvalgränsen på 50,60.

– Encke var klart över förväntan, sade Engdahl.

– Henrik Ahnström (trea på 5000 meter) och stafettlaget var bra också. Och så Linus förstås.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott