Har ni fest, eller?

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredriksson tränade fem timmar – på midsommarafton

"ATT TRÄNA ÄR MITT JOBB" Så länge var Mathias Fredriksson ute på rullskidorna på midsommarafton. Det behövs. Fredriksson är inne i en uppbyggnadsperiod inför kommande säsong.
Foto: HÅKAN LUTHMAN
"ATT TRÄNA ÄR MITT JOBB" Så länge var Mathias Fredriksson ute på rullskidorna på midsommarafton. Det behövs. Fredriksson är inne i en uppbyggnadsperiod inför kommande säsong.

Först fem mil på rullskidor.

Sedan terränglöpning i två timmar.

Mathias Fredrikssons midsommarafton var något mer ansträngande än att dricka nubbe och dansa små grodorna.

- Det spelar ingen roll att det var midsommar. Jag är inne i en viktig uppbyggnadsperiod just nu. Måste träna, säger han.

Fredriksson i kuperad terräng i Östersund.

Skidåkning är en av de idrotter där mängdträning är extremt viktigt.

Och där försäsongsträning är ett nyckelord.

Utan ett generöst antal timmar för att förbättra uthållighet och muskelstyrka är en skidåkare chanslös när det är dags för världscupen eller de stora mästerskapen som OS eller VM.

Det är därför det inte spelade någon roll för Sveriges främste skidåkare, Mathias Fredriksson, att det var midsommarafton i går.

Kan inte fuska

För Fredriksson var det bara en vanlig träningsdag.

- Jag körde två pass. På morgonen åkte jag rullskidor i fem mil. Det tog 2 timmar och 40 minuter. På eftermiddagen sprang jag i kuperad terräng i två timmar. Jag var inte helt slut och det var en ok träningsdag, säger Mathias Fredriksson.

Han vet att han inte kan fuska med den inte alltför roliga försäsongsträningen.

Hans familj visar samma förståelse - trots att han uteblev från midsommaraktiviteterna på förmiddagen och eftermiddagen i går.

- Min sambo har varit ihop med mig länge nu. Hon vet att jag måste träna och vet vad som gäller. Att träna är mitt jobb, även på midsommarafton. Fast jag hann med lite midsommarfirande på kvällen. Vi grillade och drack lite rödvin. Alkohol i små mängder är ingen fara. Man måste få må bra också, säger Mathias Fredriksson.

Revansch

I dag har Fredriksson tagit ledigt.

Men på måndag är det vardag och mängdträning som gäller - igen.

Fredriksson tränar ofta själv på vägarna eller i skogarna runt Östersund. Den bärbara lilla radion följer med på de långa träningspassen och för att bryta tystnaden lyssnar han på den enda reklamstationen i Östersund.

Men i tankarna finns ofta på något helt annat än de senaste poplåtarna som ytligt åker in i örat på Fredriksson utan att göra intryck.

Tankarna finns redan på den kommande säsongen.

Turin.

OS.

Revansch.

- Visst tänker jag redan nu på OS. Det är ett sådant mästerskap som hjälper en att motivera sig innan man ska ut och träna. Som till exempelvis på midsommarafton, säger Mathias Fredriksson och fortsätter:

- Självklart är jag att inte nöjd med förra säsongen. Nu är det tremilen i OS som jag siktar på. Det är den distansen som jag tror att jag har bäst chans på, säger Mathias Fredriksson.

Egen fystränare

För att uppnå ännu bättre fysisk form har Fredriksson anlitat en egen fystränare, Janne Bengtsson. Bengtsson har även hand om Färjestads hockeylag och han har skräddarsytt ett program för Fredriksson.

- Schemat är uppdelat i fyraveckors-cykler. Tre tuffa veckor och en lätt vecka. Under de tuffa veckorna kör jag 25 timmar i veckan fördelat på elva pass. Under återhämtningsveckan blir det runt 12-13 timmar. Jag har faktiskt skurit ned på antalet träningstimmar i år. Istället har jag försökt att få mer kvalité i träningen, säger Fredriksson.

All träning och alla uppoffringar han gjort som elitidrottsman blir dock enkla om han når målsättningen - OS-guld.

- Det vore otroligt om det gick vägen, säger Fredriksson.

Mathias är ingen Svensson

Fakta om Fredrikssons träning och fysiska förmåga:

Tomas Ros

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN