Ferraris kupp

SPORTBLADET

Här är hemligheten bakom taktiksegern

Det första - inte det andra - depåstoppet gav Michael Schumacher chansen att återta VM-titeln.

Nu avslöjar Ferrari hemligheten som gav dem segern.

Foto: Epa/Scanpix
Succéstoppet Ferrari hade full koll på konkurrenternas detaljer – och avgjorde med sitt smarta ingripande vid det första depåstoppet.

För TV-tittarna såg det andra depåstoppet ut att vara det som avgjorde Europas GP på Nürburgring till Ferraris fördel.

Men sanningen är en annan.

Efter loppet avslöjade Ferraris tekniske direktör hemligheten bakom Michael Schumachers andra F1-seger i rad:

Det första depåstoppet som den ledande Fernando Alonso och Renault tog redan på 17:e varvet - samtidigt som Michael Schumachers Ferrari kunde stanna ytterligare ett varv på banan.

- Det som avgjorde loppet var att vi kunde köra ett varv längre innan vi gjorde vårt första stopp, säger Ross Brawn till F1-total.

- Eftersom Renault gick in i depå före oss så kunde vi se exakt hur länge de stannade inne och därefter kunde vi tanka i lite extra bränsle för resterande delen av loppet. Vi visste att Michael kunde stanna på banan mellan två och tre varv längre än vad Fernando kunde inför det andra och sista stoppet. Dessutom visste vi att de bara hade begagnade däck till den sista delen av loppet. Alla de detaljerna spelade viktiga roller.

Mycket snabba varv

Michael Schumacher själv hade förhoppningen om att ta över ledningen redan efter det första stoppet, men Fernando Alonso var för snabb. Under den mittersta delen av loppet lyckades tysken hålla ett övervinneligt avstånd och när spanjoren gick in i depå - då körde den sjufaldige världsmästaren tre mycket snabba varv.

Lägg till ett perfekt depåstopp och Michael Schumacher kom tillbaka ut på banan i ledningen. Därmed var hans femte seger på hemmaplan aldrig hotad.

Efterlyser konkurrens

Men trots att den förre mästaren nu tog sin andra seger i rad ligger han 13 poäng efter den regerande F1-kungen Alonso i VM-sammandraget. Kimi Räikkönen, fyra i går, är 21 poäng efter spanjoren.

- Det skulle glädja mig mycket om ytterligare någon kunde blanda sig i detta, det behövs i längden, säger Michael Schumacher till F1-total.

På söndag är det dags för nästa lopp - årets sjätte - som avgörs på Fernando Alonsos hemmabana i Barcelona.

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport