Matsanalys: Fem tuffa frågor och svar

SPORTBLADET

Mats Wennerholm analys inför VM-finalen

RIGA

En match kvar.

Sedan kan Bengt-Åke Gustafsson var historisk.

Men hur ska vi vinna finalen?

Hur bra är tjeckerna?

Här är fem frågor - och fem svar inför VM-finalen i Riga.

Den tuffaste kommer först:

Foto: Jonas Nordqvist - Tre Kronors största sensation enligt Wennerholm.

Du påstod att det skulle vara ett mirakel om det här svenska laget skulle överleva en kvartsfinal. Sedan att vi omöjligt skulle slå Kanada. Så vad tippar du nu då?

- Tjeckisk seger, naturligtvis. Visserligen slog vi tjeckerna i OS-semifinalen i Turin, men i den matchen hade målvakten Milan Hnilicka inte ens stoppat en ballong. Så dålig var han. Och i VM i fjol fick vi stryk i sudden med 3-2.

-Tjeckerna kommer att tråka ut svenskarna. Nu får de smaka på sin egen medicin. Å andra sidan vill jag inte överge en vinnande linje. Tippade jag svenskt VM-guld nu, känns det som en garanti för att Sverige förlorar. Jag har lärt mig att jag alltid har fel. Men det är också en styrka.

Vilken är tjeckernas styrka?

- En spelmodell de har i sig med modersmjölken. Strikt försvarsspel och snabba spelvändningar. Så spelar de flesta lag numera. Även svenskarna. Men det är tjeckerna som bildat skola. Dessutom har tjeckerna alltid bra målvakter.

Du sågade Sverige inför VM. Hur förklarar du då att de är i final?

- Sågade är för mycket sagt, men på papperet är Sverige ganska ihåligt. Men många spelare har överraskat. Jonas Nordquist är största sensationen i mina ögon. Och som Nicklas Bäckström spelat skulle han varit med redan från start. Och så Jörgen Jönsson. Bättre än någonsin. NHL-scouterna slår huvudena blodiga över att han vägrar flytta till Nordamerika.

Bengt-Åke Gustafsson - geni eller turgubbe?

- Geni. Han har ett öga och en fingertoppskänsla att bygga lag. Kvaliteteter som försvann lite som klubbtränare. Men han är en vinnare och lyckas sprida den känslan i gruppen. Och glöm inte Janne Karlsson och Tommy Samuelsson. Ensam är inte stark. De har nog större del i det här än de flesta tror.

Till sist, Bragdguldsdebatten lär väl bli ganska kort om Tre Kronor vinner igen?

- Den borde bli rekordkort. Om nu inte Sverige tar guld i fotbolls-VM. Men där kan jag lämna ett tvärsäkert tips: Det finns inte på kartan.

Mats wennerholm