Finland: Det kommer regna blåvita medaljer i detta olympiska spel

SPORTBLADET

Pekka Holopainen är krönikör på finska tidningen Ilta-Sanomat

En pessimist blir aldrig besviken, är det många som brukar säga då man spekulerar finska medaljchanser i OS.

Det är väl sant, men tyvärr finns det inga som helst skäl för pessimism den här gången. Det kommer att regna blåvita medaljer i detta OS. Jag tror att utgångsläget aldrig varit så lovande som nu.

I Sarajevo år 1984 blev det 13 medaljer, varav Marja-Liisa Hämäläinen (nuvarande Kirversniemi) ensam kammade hem tre gyllene stycken. En motsvarande framgång i Italien skulle inte alls överraska mig.

Så här tänker vi spöä våra kära nordiska grannländer: skidåkerskan Virpi Kuitunen kommer att vinna guld i 10 kilometer och teamsprint (med Aino-Kaisa Saarinen), brons i kombinationstävlingen och silver i stafett. Finska herråkare ska däremot komma hem med händerna tomma.

Dags för Ahonen att ta guld

Samppa Lajunen vann tre guld i nordisk kombination i Salt Lake City. Hannu Manninen ska nöja sig med två guld och silver i lagtävlingen.

I backhoppningen skall Janne "Kungen" Ahonen äntligen vinna sitt länge väntade personliga OS-guld. I lagtävlingen är Finland helt oslagbart och därtill ska Matti Hautamäki hoppa hem en personlig medalj.

I freestyle moguls blir det finskt silver, men det är inte regerande OS-mästaren Janne Lahtela som har flyt, utan hans kusin Sami Mustonen.

I halfpipe kan både Antti Autti och Risto Mattila vinna guld. Och det ska antingen Antti eller Risto göra.

I alpint har det hänt något negativt för Tanja Poutiainen, inga medaljer för finska publikfavoriten alltså. Men lyckligtvis är Kalle Palander i sitt livs form och kommer att vinna medalj i slalom, valören vågar jag inte börja gissa.

Nu ska vi åka från bergen till själva OS-staden, Turin. Där blir det ett finskt brons i damernas ishockey. Herrlaget med sina otroliga skadeproblem åker mot väggen i kvarten, tyvärr.

Finska curlinglaget med sin befälhavare Markku Uusipaavalniemi tillhör världseliten och vinner en historisk bronsmedalj för Finland.

Så här ska Finland vinna 14 stycken OS-medaljer. Det räcker inte till för att spöa Norge, ingen chans, men Sverige kommer vi att sopa golvet med.

Läs också:

Pekka Holopainen