Revanschen – på SOK

SPORTBLADET

Sveriges nya OS-hopp Kajsa Kling om pengarna som försvann, den galna formen och kampen mot nerverna

Foto: Kajsa Kling blev så här glad efter pallplatsen i St Moritz.

Val d'isere. Spolad av SOK och kritiserad för att inte ha rätt inställning.

Nu har Kajsa Kling fått superrevansch.

– Skönt att få visa vad man kan.

Möt här vårt nya OS-hopp efter andraplatsen i St Moritz.

Sveriges hetaste alpina stjärna just nu heter varken Myhrer, Hansdotter eller Lindell-Vikarby utan Kling.

Kajsa Kling.

Vem hade kunnat tro det?

Ja, inte Sveriges olympiska kommitté i alla fall.

Inför den här säsongen, OS-året, plockades nämligen 24-åringen bort från SOK:s topp- och talangprogram.

I SVT förklarade SOK:s sportchef Anders Wiggerud nyligen varför:

– Det var allmänt från både skidförbundet och vår sida – att det fanns en del att göra när det gällde både fysträningen och kanske inställningen till sporten som helhet. Hon hade en nedåtgående kurva helt enkelt och började bli lite äldre.

Kling, som också fick vara kvar i landslagets träningsgrupp 2, har de senaste nio dagarna svarat SOK, och sitt eget förbund, med att slå personbästa i världscupen fyra tävlingar i rad. Efter en elfte-, en åttonde- och en sjundeplats i fartgrenarna i favoritbacken i Lake Louise i Kanada förra helgen följde hon upp med en, trots allt, sensationell andraplats i St Moritz super G i går.

Nu är Åretjejen plötsligt ett av våra stora OS-hopp i Sotji, även om hon inte är uttagen ännu.

En känsla av revansch, eller?

– Ja, det kan man säga. Att göra resultat och på det här sättet är jätteskönt. Jag känner revansch mot mig själv också. Skönt att få visa vad man kan, säger Kling till Sportbladet strax innan hon ska sätta i sig lite mat på hotellet.

Håller du med om det SOK:s Wiggerud säger om att din inställning till sporten inte varit 100-procentig?

– Den frågan tänker jag inte svara på. Jag vill inte prata om det. Det uttalandet känns konstigt... men nej, jag vill inte kommentera det.

Hur påverkades du av att SOK petade dig från topp- och talangprogrammet?

– Det påverkade mest det finansiella.

Kling blev av med det stipendium på, enligt Sportbladets källor, cirka 60 000 kronor skattefritt om året som ska täcka upp för levnadskostnader så att man inte ska behöva jobba vid sidan av sin satsning. I övrigt har hon haft stor uppbackning från SOK, som satsat sju miljoner bara i år på det alpina landslaget, med tränare och serviceman.

Fick hjälp av mammas kompis

– För ett år sedan hade jag nog tagit det hårdare men nu var det mer ”skitsamma, jag vet vad jag ska göra, jag har en plan, jag löser pengarna och så tar vi det därifrån”, säger Kajsa Kling.

Hur har du löst pengarna då?

– En kompis till min mamma, som har ett hotell i Umeå, har sponsrat mig i ren välmening. Hon har betytt otroligt mycket... bara att jag kunnat känna att det inte är någon kris.

Hur förklarar du din fantastiska form och utveckling?

– Jag känner mig bättre förberedd, fysiskt och framför allt mentalt.

Hon hyllar sin mentala coach Kristian Höijd, som varit rådgivare åt damlandslaget i några år.

– Jag har provat andra som hjälpt mig men de har inte, som Kristian, vetat hur det fungerar ute på touren. Vi har jobbat ihop ett par år nu men sådant här tar sin tid.

Vad är det ni har gjort?

– Vi har haft olika taktiker kring förberedelser. Så när jag står på starten vet jag att jag har gjort allt som står i min makt. Då behöver man inte fundera så mycket. Det funkar uppenbar-ligen.

Hur har du tänkt tidigare uppe i starten?

– Jag har funderat så mycket att jag blivit stel. Jag vill prestera så mycket att jag känt att det jag gjort på träning inte räcker till utan jag måste göra något extra.

Har det handlat mycket om nervositet?

– Jag är lika nervös nu som jag alltid varit men på nåt sätt känner jag numera i startkuren att ”skitsamma, jag bara kör”. Det är en helt annan känsla i åkningen, men vid starten mådde jag lika dåligt som vanligt i dag.

Fram till i går hade Kling alla sina fem bästa världscup-placeringar borta i favoritbacken i Lake Louise. Nu visade hon att hon kan prestera på topp på den här sidan Atlanten också.

Hur känns det att vara ett OS-hopp?

– Det känns bra! Det har jag aldrig varit förut så det är kul.

Förra OS – en sjuk upplevelse

Kling var med i Vancouver-OS också.

– Men då var jag sjuk. Jag låg isolerad i en vecka och åkte sedan storslalomen med feber och blev 26:a. Det är kanske inte det bästa jag gjort i mitt liv (skratt).

Jag läser på din blogg att du inte sovit mycket de senaste nätterna?

– Nej, det har blivit ganska lite. Men det verkar vara framgångsrikt så jag får väl fortsätta med det.

Är det jetlag?

– Jag tror det. Sedan börjar jag fundera och så kan jag inte sova, säger Kajsa Kling, som i dag står på startlinjen igen i St Moritz storslalom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint