Waldner blir frimärke

Bordtennislegendaren hyllas i Sverige och Kina

Jan-Ove Waldner blir frimärke.

I ett samarbete mellan svensk och kinesisk post ska nu den svenske pingislegendaren hyllas på brevporton i Sverige och Kina.

– Det är en stor ära, säger den gamla OS-guldmedaljören.

Jan-Ove Waldner blir frimärkesmotiv i Sverige och Kina.
Jan-Ove Waldner blir frimärkesmotiv i Sverige och Kina.

J-O Waldner, mannen bakom ett OS-guld, sex VM-guld och elva EM-guld i bordtennis, blir nu frimärke i både Sverige och Kina. Frimärket togs fram genom ett samarbete mellan svenska Posten och kinesiska China Post och släpps på den svenska marknaden i dag den 27 september. Motivet är en bild på Waldner när han servar.

– Det är kul. Damerna får ju slicka på en då. Nej, jag skojar. Det är en stor ära, jag är den förste utlänningen som blir frimärke i Kina. Först och främst är Kina det största pingislandet genom tiderna. Alla har sett mina matcher, till och med de yngre kollar klipp på Youtube, säger Waldner till Viasat.

"Är mitt andra land"

Det var kinesernas engagemang för bordtennis som Waldner en gång inspirerades av, han har mött nationen i många stormatcher och hjälpte dem bland annat att få OS 2008. I dag är han där för att fira lanseringen.

– För mig är det som ett andra land. På 90-talet var jag en av de mest kända personerna i landet, och de glömmer aldrig mig efter våra matcher mot dem. 90 procent känner igen mig och det kommer vara ett fullspäckat schema i ett par dagar, bland annat med en stor presskonferens med mycket media på plats, säger han.

Redan sålt 3 miljoner

Frimärket har redan sålt över tre miljoner exemplar i Kina och fler är på gång.

– Det är ett enormt drag här nere. De hade redan gjort av med tre miljoner frimärken och de hade 13 miljoner som de skulle sälja vidare så det är stort, säger Waldner till SVT.

Frimärket kostar sex kronor att köpa i Sverige.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN