Sverige: Ja till OS i Stockholm/Åre

SPORTBLADET

Sex av tio svenskar vill att mästerskapet arrangeras i Stockholm och Åre

SOK vill arrangera vinter-OS 2022 i Stockholm och Åre.

Förslaget fick till en början hård kritik – men nu visar en ny undersökning att majoriteten av svenska folket tycker att det är en bra idé.

Enligt undersökningen är sex av tio svenskar för förslaget.

I höstas skickade Stockholm och Åre en intresseanmälan om att få arrangera vinter-OS år 2022. Förslaget har fått mycket kritik, bland annat från statsminister Fredrik Reinfeldt, som menar att det ekonomiska underlaget är för tunt.

Men en ny opinionsmätning från Ipsos, gjord på uppdrag av DN, visar att majoriteten av det svenska folket ställer sig positiva till ett vinter-OS i Stockholm/Åre.

Hela 59 procent av de 1162 tillfrågade personerna säger sig vara för förslaget.

Stockholmarna mest emot

33 procent av de tillfrågade tycker däremot inte att det är en bra idé. Undersökningen visar också att förslaget har mött mest motstånd i Stockholm – där det är tänkt att de flesta grenarna i mästerskapet ska arrangeras. 43 procent av de tillfrågade i Stockholms kommun är emot förslaget, 51 procent är för.

– Jag blev väldigt glad när jag såg att det finns ett så stort stöd för ett svenskt OS, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK till Radiosporten.

– Jag hoppas att det beror på att vi försökt vara tydliga med att vi tänker göra ett OS som skiljer sig från den senaste tidens stora event. Att hålla kontroll på kostnader, att erbjuda hög kvalitet och att vi samtidigt inte bygger massa onödiga publikarenor utan bara satsar på att förbättra möjligheterna till idrott efter spelen, fortsätter han.

Den 17 februari 2014 avgör kommunfullmäktige om Stockholm ska söka vinter-OS 2022. Röstar man "ja" till förslaget har Sveriges olympiska kommitté fram till 14 mars på sig att formulera en ansökan om att få arrangera mästerskapet.