Ni håller inte

SPORTBLADET

Wennerholm: Sorry, men antalet svenskar från Europa i OS blir – noll

Foto: Niklas Persson, Jimmie Ericsson och Joel Lundqvist. Tre spelare som inför Channel One Cup var aktuella att ta en plats i Mårts OS-trupp. Nu får de istället se OS från tv-soffan.

Antalet svenskar som ­spelade till sig en OS-plats här i Sotji?

Svar: Noll.

Jag är ganska säker på att alla de som var aktuella spelade sig ur truppen.

Sorry Jimmie Ericsson, sorry Joel Lundqvist och tyvärr Niklas Persson.

Ni håller inte i konkurrensen.

Det är inget att skämmas över.

Konkurrensen är mördande och Pär Mårts jobb är mer att välja bort än välja till.

Det hade krävts något exceptionellt av de aktuella svenskar som var här för att ta en plats i OS-truppen.

Det hände aldrig.

Visst blev det en bra start då Pär Mårts satte ihop kedjan med de OS-aktuella Jimmie Ericsson, Joel Lundqvist och Niklas Persson i första matchen mot Ryssland med specialuppdraget att plocka bort de ryska stjärnorna Ilja Kovaltjuk och Alexander Radulov.

Men de ryska multimijonärerna var mer divor än stjärnor i den här turneringen och bland det enda Radulov gjorde var att sätta en snygg straff mot Tjeckien i går, ungefär samma betyg som går att sätta på svenske Linus Klasen. Därför bleknade betyget på den insatsen när helheten stod klar.

Dessutom var de tre OS-aktuella svenska anfallarna så bleka mot Tjeckien att Mårts att valde att sära på dem inför matchen mot Finland i går. Och när turneringen var över stod alla tre på noll poäng och Jimmie och Joel med -2 i plus/minus. Det tar man inga OS-platser på.

Nej, vad jag förstod på Pär Mårts efter matchen i går kommer ingen svensk spelande i Europa med i OS-truppen. Han har i stort sett redan allt klart och enda frågetecknet är om Loui Eriksson kan spela eller inte.

Det handlar om en, max två öppna platser och då pratar vi om forwardsplatserna 13 och 14. Extraforwards, alltså och spelare ska rycka in om kärntruppen splittras på grund av skador eller sjukdom.

Ryskt fiasko på hemmaplan

Nej, den som var bäste svensk i den här turneringen enligt Mårts var Andreas Engqvist från ryska KHL-laget Atlant och han kan inte ens bli aktuell eftersom han inte ens var anmäld på Mårts långa lista som IOK krävde in redan tidigt i höstas.

En svensk man nästan glömt bort, trots att han har enorma kvaliteter. Men han är själv så ödmjuk och lågmäld att han är lätt att glömma.

Jag tror till och med Pär Mårts hade glömt honom, även om han blev påmind igår då Andreas gjorde båda svenska målen mot finländarna.

Nej, det här var en konstig turnering där ingen svensk enhet lyckades vara bra i mer än en match. Mikael Johansson, Mattias Sjögren och Marcus Paulsson, som var så bra mot tjeckerna, var plötsligt osynliga mot Finland.

Ryskt fiasko på hemmaplan.

Och superstjärnorna Ilja Kovaltjuk och Alexander Radulin får svidande kritik i rysk media. Det är de värda.

De uppträdde som riktiga divor i den här turneringen.

Både på isen och vid sidan om.

När jag och de andra svenskarna här ville prata med honom i mixade zonen efteråt gick han bara förbi, utan att ens kasta en blick åt vårt håll.

– Ilja, hojtade vi.

– Yes, Ilja, mumlade han och travade rakt in i omklädningsrummet.

Nej, ryssarna har mycket att fundera på inför OS-starten. Från början var det sagt att 8-10 spelare från det här laget även skulle vara med i OS.

– Men den siffran har nog minskat efter det här, sa förbundskaptenen Zinetula Biljaletdinov på presskonferens efter fiaskot.

Det har varit mycket intressant de här dagarna i Sotji. OS-området har förändrats varje timme känns det som.

Det jobbades för fullt även i går trots att det var söndag, men å andra sidan har Putin beordrat arbete hela den ryska jul- och nyårshelgen. Några förseningar tolereras inte.

Men det är mest finputs som gäller nu. Staket och stängsel som ska upp, träd som planteras och en och annan trottoar som ska fyllas i.

Allt kommer garanterat vara färdigt i tid.

Och jag blev nog en av de absolut första som fick se OS-elden.

De gjorde en testkörning när jag stod i hotellobbyn, men tyvärr hann jag inte upp och hämta kameran innan den släcktes igen. Men det såg imponerande ut.

ARTIKELN HANDLAR OM