Utmaningen i OS: Tristess

SPORTBLADET

Korta avstånd ger mer fritid: ’Stanna i sängen rena döden’

Foto: ”Viktigt att umgås” Hotell i Rosa Khutor, Sotji. OS-byarna uppe i bergen bjuder inte på något vidare utbud och det är svårt att ta sig därifrån – något som gjort att OS-teamen försöker planera dagarna så att de inte ska se likadana ut. ”Det är viktigt med ett rum där man kan umgås lite”, säger Anders Södergren.

Sportsligt vet OS-stjärnorna vad som väntar, men SOK pekar nu på en annan utmaning – tristessen och hotelldöden i Sotji.

– Det blir lite isolerat och väldigt mycket tid med samma gäng, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Det blir säkert ödsligt men man får göra vad man kan, läsa böcker och ut och promenera, säger längdveteranen Anders Södergren.

I Vancouver och Whistler 2010 fanns möjligheten att shoppa, fika och hitta andra tidsfördriv.

I London var OS-byn enorm och storstadslivet runt knuten.

I Sotji, främst för skidåkare, utförsåkare och skidskyttar, så blir det ödsligt.

De två OS-byarna uppe i bergen bjuder inte på något utbud och det är krångligt att ta sig därifrån.

SOK har nu gjort ledarna i OS-teamen uppmärksamma på att de har ett ansvar för att få de aktiva att trivas. Nöjda stjärnor i harmoni presterar bättre.

”Mer tid än normalt”

– Vår signal till ledningsteamen är att det kommer bli mer tid i boendet än normalt för restiden till arenorna är så liten. Jag tror man behöver planera den fria tiden, så inte alla dagar ser lika ut. Det är isolerat och väldigt mycket tid med samma gäng, säger SOK:s verksamhetschef och sportchefskoordinator Peter Reinebo.

Åkarna uppe i bergen kommer att bo i lite större stugor med plats för flera personer och Peter Reinebo tror att vardagsrummets utformning kommer att vara viktigt.

– Det handlar om att få ett vardagsrum att fungera så folk inte bara är på sina rum. Så det finns ett gemensamt umgänge om man vill, det är en viktig grej, säger han.

SOK kommer se till att det finns tv-spel, andra spel och frågesporter.

”Säkert ödsligt”

Anders Södergren, som i går blev uttagen till sitt tredje OS, vet vikten av att ha en bra social miljö att vistas i mellan tävling och träning.

– Det är viktigt med ett sådant rum där man kan umgås lite. Att stanna i sängen är rena döden. Det är trevligt att bo i hus, det blir en gemenskap. Men jag tror inte att det blir ett problem även om det säkert är ödsligt. Man får slappna av, läsa lite böcker och promenera, säger han.

Det finns ytterligare en aspekt som påverkar stämningen i OS-stugorna starkt.

Medaljer.

– Då blir det blir bättre stämning i hela truppen. Det är alltid bra att få en tidig framgång i ett mästerskap.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS