Mejla

Robert Laul

Laul: Jag är imponerad av Elfsborg

Kyla, regn och blåst på Borås Arena.

Blixtarna stod Elfsborg för.

Laget som just nu gör ett seriöst försök att revolutionera svensk fotboll.

Helsingborg var aldrig nära att hänga med.

Robert Laul.
Robert Laul.

Det här med att våren skulle vara kommen till södra Sverige har Borås uppenbarligen struntat i. Regnet piskade över spelarna, det blåste något förbannat och temperaturen var inte mycket bättre.

Så trots att två av allsvenskans mest framgångsrika lag senaste åren möttes är det svårt att klaga alltför högljutt på publiksiffran denna skärtorsdagsafton: 7237.

(Om det nu verkligen var så många, det såg betydligt glesare ut mellan bänkraderna…).

Med sådana yttre förutsättningar går det inte att gnälla särskilt mycket över fotbollskvaliteten heller, åtminstone inte om vi håller oss till hemmalaget Elfsborg.

Jag är imponerad.

Det kan bero på att det är första gången jag ser dem på plats i år, de har definitivt inte "gått genom rutan" som det heter på tv-språk.

Men om det går att köra över en motståndare med 1-0 så var det precis vad Elfsborg gjorde. Det sägs att man ska ta det försiktigt i trafiken under påskhelgen men hemmalaget hade då inte lagt några ägg under gaspedalen.

HIF som pensionärer

Om jag så här efter en grådaskig kväll tillåter mig att överdriva en smula var vissa Elfsborgs-anfall två passningar från att revolutionera svensk fotboll. När varje löpning blir startskottet för en annan som följs av en tredje, bollen på ett tillslag i sådan fart att till slut hänger inte ens de själva med. Men den dagen de gör det…wow.

– Henning (Hauger) balanserar och när jag eller Viktor (Claesson) kommer ner för att hämta boll ska vara en signal till nästa spela att skjuta i väg. Stor rörelse centralt, positionsbyten och att ytterforwards kommer in gör det svårt för motståndaren, förklarar veteranen Anders Svensson.

Helsingborg såg, med vissa undantag, ut som ett gäng pensionärer på väg till påskbrasan.

En av de allra tydligaste skillnaderna mellan svensk och internationell fotboll är farten. Svenska lag saknar ofta fart, det gäller även dagens svenska landslag.

Elfsborg spelar utan tvekan allsvenskans snabbaste fotboll.

– Det finns väldigt mycket energi och speed i våra unga killar. De spelare som är snabbast är samtidigt de som är uthålligast. Det är ganska unikt, menar Svensson.

Claesson het

Allra störst problem hade HIF att få grepp om Viktor Claesson som for fram över det snabba och hala konstgräset med flygande steg. När Claesson växlade tempo drogs övriga Elfsborg med av bara farten. Claesson var ovanligt vårdad i passningsspelet och värderade klokt när det var läge att utmana respektive spela enkelt. Ska det äntligen lossna för spelaren som en gång kallades supertalang – eller var kvällens match ett undantag?

– Viktor är faktiskt en av de som är både snabbast och utgålligast i våra tester. En otrolig spelare, han är så nära att få ett fullständigt genombrott. Han har varit outstanding på försäsongen. Får vi bara loss spelet helt kommer han utan tvekan att bli en av seriens mest spännande spelare, säger Anders Svensson.

Viktor Claesson är nu långt ifrån inte den enda som löper mycket, snabbt och bra i detta Elfsborg. Få allsvenska lag jobbar så konsekvent med att utnyttja fördelarna som en maxlöpning i rätt läge kan ge. Något som illustrerades av 1-0-målet i 44:e minuten:

Vänsterbacken Niklas Hult snodde bollen av Christoffer Andersson och satte fart längs kanten. Inlägget landade hos lagets andra ytterback Johan Larsson som sköt bollen i mål via en olycklig Jere Uronen.

Kontring–ytterback hittar ytterback–mål. Tydligare än så kan en offensiv spelidé knappast uttryckas.

”Ett skott på mål”

Fortfarande saknas den internationella tydligheten i och kring straffområdet men Elfsborg har onekligen något väldigt spännande på gång.

– Vi släppte till ett skott på mål, det är jag jättenöjd med. Framåt fick vi inte till det riktigt, vissa perioder tycker jag att vi är bra, sa tränaren Janne Mian som tillsammans med managern Klas Ingesson uppenbarligen ställer stora krav på spelarna.

Helsingborg kom till Borås Arena med en tanke om att hålla elvan tajt, låta Elfsborg spela runt. Med tanke på spelarmaterialet Roar Hansen förfogar över just nu kanske det var klokt men när de väl hamnade i underläge saknades idéer om hur det skulle vändas.

Abdul Khalilis fotbollshjärna och David Accams snabbhet räcker mot vissa lag men inte för att ställa till det för Elfsborg med mittbackar som Jon Jönsson och Sebastian Holmén.

– Våra anfall blev för korta. Jag hade velat att vi haft lite mer tålamod och vågat spela, sa en besviken Roar Hansen.

Men det var svårt med en ensam Mattias Lindström på topp som slet hårt utan att få fast bollen. Även om Robin Simovic inte hann uträtta särskilt mycket under sitt korta inhopp är det klart att HIF kommer må bra av att få tillbaka den spelartypen i full matchform.

Se allsvenska målen i Sportbladet News ovan.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.