Svensk succé i EM-premiären

avAnna Andersson

Publicerad:

Timmy Hansen kör i pappas hjulspår och han imponerade i debuten

Timmy Hansen kör för Hansen Motorsport och är tvåa i EM efter premiären

Timmy Hansen lämnade formelbilen för rallycross.

Och gjorde succé direkt.

– Jag tror att man nu vet att jag är här för att utmana om titlen, säger han.

20-åringens pappa Kenneth Hansen har  14 EM-titlar och även hans mamma har kört rallycross. Därför var steget från formelsporten, där han länge varit en lovande förare, in i rallycrossen och pappas team Hansen motorsport inte speciellt långt.

Men ingen hade nog trott att han skulle göra en sådan succé direkt.

Timmy Hansen vann tre av fyra kvalheat i sin Citroën DS3 och  han satte snabbaste tiden  med rejäl marginal. Han var  var två sekunder före närmsta konkurrent och han slog bland annat rallyvärldsmästaren Petter Solberg.

 – Att vara två sekunder före är ungefär som om Anja Pärson skulle leverera ett slalomåk med två sekunders marginal till tvåan, säger Timmy Hansen.

– Hade någon sagt det till mig innan tävlingen på Lydden Hill skulle jag själv ha haft svår att tro på det.

Snabbast totaltid

 Han hade också den snabbaste totaltiden och avslutade med att vara trea i finalen. Han tog även flest poäng av de ordinarie förarna i mästerskapet.

- Även om jag inte lyckades förvandla min fart till seger, så är jag i det stora hela mycket nöjd med helgen, berättar Timmy. Och jag tror att man nu vet att jag är här för att utmana om mästerskapstitlen, säger han i ett pressmeddelande.

Han hade pole position i den första semifinalen där han slutade tvåa sedan han drabbats av transmission problem. Stallet hann inte åtgärda problemet till finalen, men trots det så var han trea bakom Tanner Foust, USA och Jussi-Petteri Leppihalme, Finland.

- Vi hann inte fixa drivningsproblemet i semi till finalen, berättar Timmy. Jag fick helt enkelt anpassa min körstil till vad jag hade att köra med och det i kombination med en bra strategi i finalen gjorde att jag lyckades få med mig tredje platsen hem till slut.

- Jag var helt fokuserad på min uppgift och jag är nöjd med att det gick så bra i det här tuffa startfältet med både namnkunniga och hypersnabba förare. Nu ska jag njuta av känslan ett tag till det är dags för nästa lopp i Portugal i slutet av april. Portugal kommer säkert bli mycket svårare för mig eftersom jag aldrig har varit där tidigare, men jag ska studera videoupptagningar och förbereda mig så gott jag kan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport