Svenskarnas attack – mot egna experten

”Hans uppgifter kan inte stämma rent teoretiskt”

Professor Bengt Saltin arbetar nära­ det svenska skidlands­laget i ett höghöjdsprojekt inför OS.

Dopningsexpertens påstående i Uppdrag granskning väcker starka reaktioner i både Sverige och Norge.

– Vi kommer att tala med Bengt och rensa luften, detta har berört oss helt klart, säger Svenska skidförbundets direktör Niklas Carlsson.

Bengt Saltin jobbar återkommande med landslaget.
Bengt Saltin jobbar återkommande med landslaget.

I dag tidigt på morgonen skickar det Svenska och Norska skidförbundet ut ett pressmeddelande med ett expertutlåtande från Peter Hemmingsson, före detta medlem av Internationella skidförbundets medicinska och antidopningskommitté och tidigare svensk landslagsläkare och Ola Rönsen, överläkare för Norges olympiska lag.

Målsättningen är att nå ut med information till ledare, aktiva och skidintresserade före kvällens ­inslag i Uppdrag granskning som man anser har brister.

Dählie pekas ut

Flera uppgifter i inslaget har väckt starka reaktioner i både Sverige och Norge, som har fört en tät dialog i samband med sina påtryckningar på SVT.

– Vi är kritiska till många delar, hur man har vinklat delar av reportaget, att man inte har belyst felkällor, ­säger förbundsdirektör Niklas Carlsson.

Norska skidförbundets president Erik Röste:

– Det är obehagligt att uppleva hur de försökt att misstänkliggöra, säger Erik Röste till Sportbladet.

I programmet pekas de norska åkarna Erling Jevne och den stora stjärnan Björn Dählie ut.

Norska ikonen Björn Dählie tog ett guld och tre silver på mästerskapet på VM 1995.

”Har 100 procent fel”

Enligt inslaget fick professor Bengt Saltin veta när han tog över som dopningsansvarig inom FIS att alla medaljörer på VM just 1995 i Thunder Bay hade blodvärden på över 17,5 (175). Uppgifter han håller fast vid även i dag även om ansvariga vid VM tillbakavisar hans uppgifter, enligt inslaget.

– Hans uppgifter kan inte stämma rent teoretiskt eftersom det gjordes tester på bara tre lopp. Det här är viktigt att vi tillsammans med Norge belyser vilka felkällor som finns, säger Niklas Carlsson.

– Bengt Saltin har 100 procent fel där. Det togs inte mer än kanske 8-12 åkare till dopningskontroll på herrs­idan, säger Erik Röste.

Just att Bengt Saltin kommer med påståendena väcker förvåning.

Det svenska VM-laget som är på plats i Val di Fiemme har ett nära samarbete med just Bengt Saltin, som har varit med landslaget på läger flera gånger inför säsongen.

Han håller i landslagets höghöjdsläger mot Sotji.

Efter påståendena i Uppdrag granskning tänker förbundsdirektören Niklas Carlsson ha ett möte med Bengt Saltin.

– Vi har fullt förtroende för Bengt, men får ha ett möte och tala ut vad som sagts. Han har ett antal förvånande uttalanden, säger Niklas Carlsson.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN