Nu kan hon bli historisk

SPORTBLADET

Inbee Park jagar sin tredje raka major: ”Allt har gått som jag velat”

1 av 3 | Foto: US Women’s Open inleds i dag och världsettan Park är såklart en av favoriterna.

För åtta år sedan hade Annika Sörenstam chansen att ta sin tredje raka major – men pressen blev för stor.

Inför US Open är världsettan Inbee Park i samma sits.

– Jag ser fram emot att se hur hon hanterar det, säger Sörenstam.

– Jag har vunnit många tävlingar den här säsongen och det har gjort att jag känt mindre press, säger Park.

Det finns en damgolfare som vunnit alla tre stora mästerskap under en säsong. Året var 1950, spelaren Babe Zahrias. Amerikanskan gjorde en ”Grand Slam” efter att ha vunnit US Open, The Titleholders och Western Open.

2005 hade Annika Sörenstam chansen att göra Zahrias sällskap, men formen svajade. Med 296 slag, nio efter totalsegraren Birdie Kim, slutade hon 23:a.

– Jag hade ju inte något flyt för fem öre. Vad ska man säga när en boll träffar ett träd och hamnar i bäcken i stället för att studsa till­baka till banan? Jag gav järnet, men det räckte inte, sa Sörenstam efter besvikelsen.

”Har spelat väldigt bra”

I dag startar US Open och 24-åriga världsettan Inbee Park har chansen att göra en ”Babe Zahrias”.

– Jag har spelat väldigt bra golf de senaste två-tre månaderna. Allt har gått som jag velat, säger sydkoreanskan efter tisdagens träningsrunda.

Inför tävlingen berättar Sörenstam om trycket ut­ifrån och hjärnspökena som fällde henne 2005.

– Jag var i hennes skor och hade chansen att vinna tredje majoren i rad. Jag kände en hel del press, säger Sörenstam i en intervju med Golf Channel.

– Det fanns i bakhuvudet hela tiden och media gjorde en stor grej av det. Jag försökte fokusera som att det var en vanlig tävling men det var svårt.

Fem segrar hittills

Men favoriten Park är inte orolig. I år har det hittills blivit fem segrar på LPGA-touren.

– Inför den här säsongen tvivlade jag på om jag skulle kunna spela lika bra som förra året. Och det har gått bättre, säger hon.

Fem svenskor kommer till start: Sophie Gustafson, Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Caroline Westrup.

Seger i årets två första majors

Kraft Nabisco Championship

SPark var helt överlägsen och vann till slut med fyra slag före landsmaninnan So Yeon Ryu. Park ledde med tre slag inför den sista dagen men det blev aldrig spännande. Hon startade med två birdies samtidigt som närmast jagande inledde med en dubbelbogey.

LPGA Championship

Det krävdes särspel mot Catriona Matthew för att Park skulle vinna. På det tredje och sista särspelshålet satte Park en sexmetersputt för seger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf