Mejla

Robert Laul

Glöm målskyttarna – Hamad bakom segern

Publicerad:

Laul: Han som var väckarklockan och motorn

Hamad - MFF:s motor.
Foto: SCANPIX
Hamad - MFF:s motor.

ÅTVIDABERG. 1-1 mot Halmstad i premiären.

1-1 efter första halvlek mot Åtvidaberg.

Då la Malmö FF i tvåans växel för första gången i år.

Framför allt var det som att Jiloan Hamad plötsligt fick nog av halvdana halvlekar. Lagkaptenen tog till orda i omklädningsrummet och krävde mer av både sig själv och lagkamraterna. När han kom ut på planen gjorde han samma sak – fast med bollen klistrad vid fötterna och blicken lyft framåt.

– Han var en av dem som drev på laget i omklädningsrummet. Han har väldigt hög ambition med sitt fotbollsspel. Han var magnifik i andra halvlek, sa tränaren Rikard Norling.

Erik Friberg gjorde två mål, Magnus Eriksson ett mål och en assist – men det var Hamad som var väckarklockan och motorn när MFF gjorde årets bästa halvlek i kylan på Kopparvallens konstgräs.

Fyller inte Ranties skor

Att Malmö var det bättre laget syntes tidigt i matchen, defensivt hade de inga större problem att hålla undan Åtvidaberg från avslutningsytor. Men det hände inte mycket framåt. De få gånger det gjorde det, handlade det om Magnus Erikssons individuella skicklighet eller att Markus Halsti/Erik Friberg hittade en djupledslöpning i rätt läge.

Med Tokelo Rantie skadad behövdes någon mer som kunde flytta motståndaren ur position.

Dardan Rexhepi klarar det ännu inte, Simon Thern klarar det bara ibland och Jiloan Hamad sprang runt och väntade på att det skulle lösa sig ändå.

Att det var 1-1 efter första halvlek berodde på att Åtvidaberg stod på hälarna kring eget straffområde när Malmö överbelastade till vänster, och att Johan Dahlin missbedömde en studs efter en lurigt slagen Kristian Bergström-frispark.

Där kunde matchen stått kvar om inte kapten Hamad bestämt sig för att ta den vidare.

Efter paus såg 3500 frusna åskådare hur Malmö tog över fullständigt med positionsväxlingar och passningskombinationer, allt som oftast med en 22-årig högermittfältare i huvudrollen. Mellan Erik Fribergs 2-1-mål i 57:e minuten och Erik Fribergs 3-1-mål 67:e minuten är det ingen överdrift att påstå att Åtvidaberg var helt utspelade.

Bra besked för Norling

Ett annat talande exempel: under den två minuter långa tilläggstiden höll Malmö bollen inom laget utan att "Åtvid" rörde den en enda gång.

Nye tränaren Peter Swärdh talade efteråt om en mental kollaps som han inte kunde inte påminna sig om att laget haft tidigare:

– Tvärtom har vi varit duktiga på att ändra matchbilder och komma tillbaka, sa Swärdh som därmed har en hel del att fundera på efter att fjolårets succénykomling nu inlett 2013 med två raka förluster.

För kollegan Norling är läget ett annat, han kan lugnt konstatera att…

…med Ivo Pekalski på bänken har MFF ett innermittfält som växeldrar och kompletterar varandra på ett bättre sätt. Både Friberg och Halsti går gärna i djupled – och båda tar defensivt ansvar.

…Magnus Eriksson gjorde sitt första allsvenska mål i MFF-tröjan (han firade endast med en snabbt knuten näve av respekt mot sin förra klubb och deras supporters) och när Rantie är tillbaka kommer Malmö ha ett anfallspar som måste vara det jobbigaste i allsvenskan att försvara sig emot.

…mittbackarna Filiip Helander och Erik Johansson fungerade perfekt tillsammans, framför allt i andra halvlek när de hittade bättre utgångspositioner för uppspelen. Samtidigt är Pontus Jansson i gång i träning igen efter skadan. Enda akuta orosmolnet är hur allvarlig målvakten Johan Dahlins sträckning i rumpan är.

Men just i går fick det bli en fråga för morgondagen.

Av: Robert Laul

Publicerad: