Sportbladet

Anna Lindberg hotad - stalker inför rätta i Örebro

Av: 

Oskar Forsberg

SPORTBLADET

Skulle spränga familjens hus och våldta den före detta simhopparen

Trots besöksförbud och flera domar har den 26-årige mannen fortsatt att förfölja och hota simhopparen Anna Lindberg, 31, och hennes föräldrar.

I somras fick hon ett röstmeddelande som löd: "Tack för besöksförbudet - ringer du polisen så kommer jag och våldtar".

– Det är 4-5 år som han har förstört genom att ofreda och hota oss, säger Annas mamma Ulrika Knape-Lindberg i polisförhör.

26-åringens hot och trakasserier mot Anna Lindberg och hennes föräldrar Ulrika Knape-Lindberg och Mats Lindberg har pågått sedan mitten av 00-talet. För drygt två år sedan dömdes mannen för övergrepp i rättssak efter att ha hotat av Anna Lindbergs pappa Mats. Ett år senare dömdes han återigen. Denna gång för att ha överträtt ett besöksförbud. Påföljden blev skyddstillsyn.

”4–5 år som han har förstört”

Men rättsväsendets insatser har inte haft någon verkan. I våras fick Annas mamma Ulrika Knape-Lindberg ta emot nya hot. Under EM i simhopp fick hon ett mejl där det stod att avsändaren skulle döda familjen Lindberg genom att spränga deras hus i luften.

I juni kom ett snarlikt mejl med dödshot. Mejlen har olika avsändare men familjen är övertygade om att det är 26-åringen som ligger bakom bägge.

– Det är 4-5 år som han har förstört genom att ofreda och hota oss på olika sätt, säger Ulrika Knape-Lindberg i ett polisförhör.

Kände igen rösten

Senare under sommaren 2012, i slutet av juli, fick Anna Lindberg sms av mannen. Meddelandena löd "sexig baddräkt utan i simhopp" och "utan sexig baddräkt på simhopp". Några dagar efter sms:en fick hon även ett röstmeddelande på sin mobil: "Tack för besöksförbudet – ringer du polisen så kommer jag och våldtar", löd meddelandet.

Anna Lindberg säger i polisförhör att hon kände igen 26-åringens röst, eftersom hon fått samtal från honom tidigare. Hon berättar att hon är rädd för honom:

– Jag förstår inte att man inte kan göra något för att stoppa honom.

Samma sommar får Anna Lindberg även två brev av norrmannen som hon uppfattar som hot. I det första brevet, som är skrivet på dator och undertecknat av 26-åringen, står det: "Hej Anna Lindberg. Utan sexig baddräkt på simhopp. Med baddräkt kom jag till Karlskoga på våldtäkt mig på hösten."

Det andra brevet har ett snarlikt innehåll. Även det är undertecknat av 26-åringen.

"Lite småkär i henne"

Trots åklagarens omfattande bevisning så förnekar den åtalade 26-årige norrmannen att det är han som har skrivit brev, mejlat och sms:at Anna Lindberg och hennes familj. Han uppger i förhör med polisen att någon har lånat hans telefon och ringt och sms:at samt att det är någon annan som skickat breven för att sätta dit honom för överträdelse av besöksförbudet.

På förhörsledarens fråga om varför han är intresserad av Anna Lindberg svarar han:

– Jag var lite småkär i henne sedan några år.

Rättegången mot den 26-årige norrmannen avslutas under onsdagen i Örebro tingsrätt. Han står åtalad för olaga förföljelse, övergrepp i rättssak och olaga hot mot Anna Lindberg. Han är även misstänkt för övergrepp i rättssak och olaga hot mot Annas föräldrar Ulrika Knape-Lindberg och Mathz Lindberg.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: