Sportbladet

Wennerholm: Årets skräll i svensk friidrott

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

Det var som om blixten slog ner när Linde stod för årets skräll i svensk friidrott – jag har inte hämtat mig än

Fyra poäng skiljde Sofia Linde, 18, från Klüfts gamla juniorvärldsrekord när svenskan tog en femteplats i femkamp vid gårdagens inomhus-EM i Göteborg.
Fyra poäng skiljde Sofia Linde, 18, från Klüfts gamla juniorvärldsrekord när svenskan tog en femteplats i femkamp vid gårdagens inomhus-EM i Göteborg.

Jag har varit med om många ­genombrott i friidrotten.

Men få har varit lika mäktiga som Sofia Lindes 4531 poäng i sjukampen här i Göteborg.

Fyra poäng från Carolina Klüfts gamla ­juniorvärldsrekord.

Något som ett tag kändes lika osannolikt som att Sverige skulle skicka någon till ­månen.

Så överlägsen var Klüft redan som junior.

Nu blev hon av med sitt juniorvärldsrekord på 4535 poäng till belgiskan Nafissatou Thiam för bara en dryg månad sedan, så det stod sig kortare tid än jag hade trott.

Men det var på något sätt en naturlig utveckling att någon ung tjej i den väldiga friidrottsvärlden skulle slå det till slut.

Därför var det som om blixten slog ner när en ny, nästan okänd och nybliven 18-årig svenska plötsligt hotar både Klüfts gamla rekord och slår den som har det nya (Thiam) med 38 poäng här i inne-EM i Göteborg.

Sofia Linde. Från Täby.

Nyss fyllda arton år och med ett år kvar som junior och en hel inomhussäsong till på sig att spöa både Klüft och Thiam.

Jag har inte hämtat mig än.

Och då har jag varit med om en del stora genombrott.

Carolina Klüfts EM-guld som junior i München 2002, Christian Olssons VM-silver i Edmonton 2001, Patrik Sjöbergs OS-silver som 18-åring i OS i Los Angeles 1984.

Kajsa Bergqvist första utomhushopp över två meter i Falköping (av alla ställen) och Stefan Holms åttondeplats i inomhus-VM i Paris 1997.

Kommer från en idrottsfamilj

Åttondeplats?

Ja, det låter märkligt, men Stefan Holm var överlycklig och det var en annan tid i svensk friidrott då bara en finalplats i ett inne-VM var något stort. Jag minns att Stefan log hela vägen i taxin på väg till Eiffeltornet där vi skulle ta en symbolisk bild av vilka höjder han hade nått som 20-åring.

Men han ville ännu högre och alla vet var det slutade.

Var det slutar för Sofia Linde vet jag inte.

Vad jag vet är att jag följde hennes idrottstokiga familj på nära håll i några år, då hennes storebror David var en talangfull hockeyspelare i ett hockeylag nära mig och pappa Lasse var en exemplarisk lagledare. David var en klok centertyp, men tvingades sluta som väldigt ung på grund av en allvarlig knäskada.

Borde ha lärt sig av sina syskon

Storasyster Frida var en jättetalang även hon (23 år idag), men fick karriären förstörd av sjukdom och skador. En del säger att skadorna uppkom efter en flytt och satsning hos dåvarande mångkampsgurun Agne Bergvall i Växjö, men så elak vill jag inte vara. Och Frida har tagit upp friidrottandet igen efter några års bortovaro. Men Sofia borde ha lärt sig av sina syskon och vad skador kan ställa till med. För jag tror det är det enda som kan stoppa henne från att bli riktigt stor.

Riktigt stor, alltså.

Stor blev hon redan i Scandinavium i går.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: