Längdskidor

”Aldrig kul att slå en Petter ur form”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Halvfarsson efter Northugs kross i NM

ÖREBRO. Medan norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby bröt NM-loppet, visade Petter Northug VM-form.

Nyblivna svenska mästaren Calle Halfvarsson ser fram emot en hård VM-fajt med Norges fixstjärna.

– Det är bra, det är aldrig kul att slå en Petter som är ur form, säger Calle Halfvarsson.

En stund efter att Calle Halfvarsson krossat konkurrensen på 15 km fritt, tvåa Daniel Richardsson var över halvminuten efter, avgjordes norska mästerskapen. Skiathlon stod på schemat i Röros.

Ett lopp som slutade med seger för Petter Northug, som hittat formen mer efter att han kallats ner från höjd. Han hängde på Niklas Dyrhaug och Didrik Tönseth som satte in ett ryck ett par kilometer före mål. Petter Northug åkte i kapp och kontrollerade loppet in mot mål.

Däremot fanns inte stjärnan Martin Johnsrud Sundby med hela vägen. Han tvingades bryta loppet efter att ha känt sig ur slag.

Calle inte förvånad

Calle Halfvarsson, som efter sin första SM-seger, skulle köra hem till Falun noterade händelserna i Norge.

– Jag är inte förvånad, Petter började visa redan på Touren att han är med. Sen vet vi alla vad han har för spurt. Att han vinner i Norge blir jag inte förvånad över, säger Callle Halfvarsson.

Han räknar med att Petter Northug kommer att vara i bra form till VM i Falun.

– Jag är säker på att ha kommer vara i bra form på VM och det är bra. Det är inget kul att slå en Petter som är ur form.

Petter Northug var själv väldigt glad efter sitt lopp.

– Det var gott att komma ner till syrerik luft igen. Att komma ner hit är som att gå ner 20 kilo. Jag hade en väldigt bra känsla under vägen fram. Det flöt på bra. VM-formen är där den ska vara. Jag hoppas att jag kan hålla formen fram till VM. Jag hoppas att jag kan vara med och prägla de distanser jag ställer upp i, säger Petter Northug enligt VG.

Nu står det också klart att han kommer få köra VM-sprinten i Falun. Northug blev inte bättre än sexa vid sprinten under de norska mästerskapen och riskerade därmed att petas från VM-laget. Men när landslagsledningen meddelade vilka fyra åkare som är uttagna fanns Petter Northug med. Likaså brorsan Tomas Northug, Eirik Brandsdal och OS-mästaren Ola Vigen Hattestad.

”Var som jag fruktat”

Däremot finns frågetecken kring den norska distansstjärnan Martin Johnsrud Sundby.

Han tvingades bryta NM-loppet, ett oroväckande besked.

– Det var lite som jag fruktat. Jag har känt mig ganska rutten de senaste veckan. Jag orkar inte åka omkring här med dåliga ben och dålig kropp, sa han till norsk media efteråt.

”Aldrig ett bra tecken”

Calle Halfvarsson tror att det var ett bra beslut.

– Det är aldrig ett bra tecken att bryta ett lopp. Men det kan vara så att han bara är smart i det valet, han känner sin kropp så väl, säger Calle Halfvarsson.

Svensken ser nu fram emot att ladda på hög höjd inför VM där han är Sveriges främsta medaljhopp på herrsidan.

– Jag känner ingen press, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor