Max, 16 – tidernas rekordfärsking

SPORTBLADET

Niki Lauda: ”Hade jag varit Vettel hade jag varit orolig”

Foto: De unga tar plats Nästa år blir Max Verstappen, 16, tidernas yngsta förare i F1. I morgon kör han en F1:a på ­gatorna i sin hemstad Rotterdam under ett PR-event.

Max Verstappen är 16 år.

I morgon kör han en F1:a på gatorna i Rotterdam.

Om ett halvår är han ­tidernas yngsta debutant.

– Hade jag varit Vettel hade jag varit orolig, ­säger den trefaldige världsmästaren Niki ­Lauda.

Förra veckan presenterade Toro Rosso sitt nyförvärv för 2015, 16-åriga Max Verstappen. Han har kört go-kart och kör formelbil (F3) för första gången i år, nästa år blir han tidernas absolut yngsta F1-förare. Aldrig tidigare har en förare som inte varit gammal nog att ta körkort kört F1.

–  Om han klarar det betyder det att den nya tidernas datorungar passar i F1. Danil Kyvat är där och det är en generationsväxel, ­säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda till auto, motor und sport.

– Toro Rosso har nästa år två förare som tillsammans inte är mycket äldre än Fernando Alonso. Det är svårt att föreställa sig. Med Kyvat, Daniel Ricciardo och Verstappen finns det nu tre ungar som inte ens tjänar en tiondel av vad Vettel gör i stallet. Det ökar pressen.

Får tre år på sig

Toro Rosso är ett stall som utbildar förare till Red Bull, den som inte har presterat under tre år är förbrukad, den som lyckas flyttas upp till det regerande mästarteamet – den väg som Sebastian Vettel och Daniel Ricciardo har gått.

Verstappen, som är son till en tidigare F1-förare, har redan inlett träningen. I veckan testade han RB7, mästarbilen från 2011, och i morgon kör han samma bil (omlackerad i Toro Rossos färger) på gatorna i sitt hemland Holland ­under ett PR-event.

”Är uselt för sporten”

– Max ska få de bästa förberedelserna som vi kan erbjuda, han ska köra klart sin säsong i F3 och sedan Formel Renault 3,5, säger Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till Bild.

– Det första testet gick bra, han gjorde allt rätt och jag hade inte förväntat mig någonting annat heller.

Men lika positiva som Red Bull och Toro Rosso är, lika negativa är andra experter:

– Det är riktigt usel för F1, säger den förre F1-föraren Mika Salo enligt ­motorsportmagazin.

– En så ung kille ska inte få lov att köra F1. Det ska vara racingens toppklass som förare förbereder sig för i flera år, ingen juniorserie.

Han får medhåll av sin landsman, den dubble världsmästaren Mika Häkkinen:

– Ingen förare är mogen för F1 när han är 16 eller 17 år. Det är för tidigt, säger finländaren.

– Om det går illa kan det skada honom väldigt mycket.

De är yngst någonsin i F1

1. Jaime Alguersuari, Spanien, 19 år och 125 dagar.
Debuterade 2009. Körde 46 lopp för Toro Rosso mellan 2009 och 2011. Han var sjua som bäst. 24 år och inte längre aktiv.

2. Mike Thackwell, Australien, 19 år och 182 dagar.

Debuterade 1980. Han var anmäld till fem lopp, körde ett (1984) och det bröt han.

3. Ricardo Rodriguez, Mexico,19 år och 208 dagar.

Debuterade 1961. Han var anmäld till sex lopp, ­körde fem mellan 1961 och 1962.  Han var fyra som bäst, startade ur första startled en gång.

4. Fernando Alonso, Spanien, 19 år och 218 dagar.

Debuterade 2001. Sedan 2001, då han körde för Minardi, har Alonso kört 229 lopp, vunnit 32 av dem och tagit två VM-titlar. 2005 var han tidernas yngsta världsmästare. I dag är han 33 år och kör för Ferrari.

5. Esteban Tuero, Argentina, 19 år och 320 dagar.

Debuterade 1998. Han körde 16 lopp 1998, han tog sig i mål fyra gånger och var åtta som bäst. Lämnade F1 efter en säsong, i dag är han 36 år och inte längre aktiv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1