Holmlund säkrade totala världscupen

Foto: Anna Holmlund.
SPORTBLADET

Ingen åker skicross bättre än Anna Holmlund, 27.

Kristallpokalen är hennes igen.

Med en tävling kvar säkrade hon segern i den totala världscupen.

Holmlund, trea i OS i Sotji förra, året ledde klart inför de två sista deltävlingarna i Megève i de franska Alperna. Och främsta konkurrenten Fanny Smith – 108 poäng bakom – behövde hon inte oroa sig för. Schweiziskan kom inte till start.

Holmlund kunde ha åkt på säkerhet. Men det är inte hennes stil.

Vann rubbet

I stället var det fullt ös och rena rama uppvisningen fram till den andra totala världscupsegern. Den första kom 2011. Hon vann sin kvartsfinal och tog en av de fyra platserna i finalen genom att passera mållinjen först även i semifinalen. I finalen hette hoten Alizee Baron (trea i världscupen) och Katrin Ofner (femma).

Genom att slå båda när det gällde som mest bekräftade Anna Holmlund att det här är hennes säsong. Att vinna i just Megève var extra skönt. Det var där hon slet av korsbandet 2013.

Pojkvännen Victor Öhling Norberg gick in till den näst sista deltävlingen som totaltvåa, 92 poäng efter ledande fransmannen Jean-Frederic Chapuis, Frankrike. Men det tog stopp redan i kvartsfinalheatet. Slagen av Sylvain Miaillier, Frankrike och tysken Paul Eckert hamnade "VÖN" utanför de åtta bästa och kan inte ta hem världscupen totalt.

”Magisk säsong”

Viktor Andersson kom sist i sin åttondelsfinal. Michael Forslund saknades på grund av den hjärnskakning han förra veckan ådrog sig i Mora under träning.

– Vi har haft en magisk säsong där fyra av fem åkare varit på pallen. Det har visat sig att vi har en fungerande tränings- och verksamhetsidé vilket betyder oerhört mycket för oss som sport. Inför helgen ser jag fram emot att se åkarnas härliga prestationsglöd och skulle det räcka till seger så är det fantastiskt, sade sportchefen Tommy Eliasson Winter inför världscupavslutningen.

Världscupen avslutas på lördag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Skicross