Nico Rosberg har pole i Japans GP

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

VM-tvåan slog tillbaka på Suzuka

Nico Rosberg var snabbast i kvalet på Suzukabanan. Valtteri Bottas (vänster) var trea.
Foto: AFP
Nico Rosberg var snabbast i kvalet på Suzukabanan. Valtteri Bottas (vänster) var trea.

Nico Rosberg slår tillbaka.

Han har pole position på Suzuka.

– Det var ett av mina bästa kvalvarv någonsin.

Mercedes båda bilar dominerade kvalet till Japans GP på Suzuka, men den här gången var det Nico Rosberg som var snabbast. Tysken, som ligger tvåa i VM, tog sin åttonde pole position för säsongen.

– Det var ett av mina bästa kval någonsin, att sedan får göra det på den här banan det är fantastiskt, den är fantastisk, säger Nico Rosberg på presskonferensen.

– Jag hade en fantastisk balans i bilen, däcken kändes bra och jag trivdes verkligen i bilen. Jag kunde verkligen attackera hela varvet. Självklart blir det en annan grej i morgon eftersom vi förväntar oss regn, men pole position är en bra start.

Det skiljer tre poäng mellan VM-ledande Hamilton och tvåan Rosberg inför säsongens 15:e lopp.

Klart före Hamilton

Han var två tiondelar före teamkollegan och VM-ledaren Lewis Hamilton som har haft pole position de två senaste loppen.

– Bilen var otroligt snabb och jag gjorde mitt bästa, jag måste tacka killarna för att de hann få i ordning på bilen, säger Hamilton som kraschade under den tredje träningen.

  – Nico körde fantastiskt bra, men det är inga poäng förrän i morgon. Jag ser fram emot att det ska komma ett rejält regnväder som gör det lite svårare.

Williams Valtteri Bottas var trea i kvalet och hans teamkollega Felipe Massa fyra. Ferraris Fernando Alonso kvalade in som femma.

Ericsson övertyagde

Marcus Ericsson gjorde ett bra kval för Caterham. Han var 19:e man i kvalet, med sin teamkamrat och båda bilarna från Marusia bakom sig. Han kommer dock att flyttas fram eftersom Lotus Pastor Maldonado har ett straff med sig och ska starta längst bak.

– Vi bestämde oss för att använda oss av en något annan strategi än de andra, vi använde bara två set däck medan de andra använde tre. Det var lite av en chansning, men jag trivdes med det beslutet och trodde att det skulle fungera, vilket det också gjorde, säger Marcus Ericsson

– Jag tycker att jag gjorde två bra varv, bilen fungerade väldigt bra och jag är nöjd med resultatet. Det var bra för mig och teamet. Självklart vill vi alltid vara närmare killarna framför, men jag tycker att vi tog in lite på dem jämfört med förra helgen vilket är positivt. Nu får vi vänta och se hur det blir med vädret, men jag ser verkligen fram emot loppet.

I morgon klockan 08.00 startar Japans GP, men enligt väderprognoserna är en supertyfon på väg in över Japan och det finns en risk för att det blir ett mycket, mycket blött lopp med starka vindar i morgon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN