”Pers” av Jarder – och svensk ledning

Foto: TT
SPORTBLADET

I säsongens elfte timme slog Erica Jarder till med personligt rekord.

Längdhopparens 6,68 bidrog till att Sveriges damer leder Finnkampen med elva poäng efter första dagen.

– Det ser bra ut, säger Jarder.

Att de svenska damerna överraskade positivt – ledning 108–97 – under lördagens tävlingar i Helsingfors gladde Erica Jarder. 28-åringen hade nästan svårare att glädja sig över sin egen insats. För efter sina sex försök i den bistra kylan på Olympiastadion lämnade Jarder än en gång längdhoppsgropen utan att känna att hon fått till den där riktiga fullträffen.

Trots att 6,68 innebar nytt personbästa med en centimeter.

– Jag hoppade för att få en träff i dag, säger Jarder som hade ett par knappa övertramp och bara fick två av sex hopp godkända.

– Det kändes riktigt bra, alla hopp var långa och bra. "Pers" måste man vara nöjd med, men jag ska inte ljuga. Det är lite svårt att vara helt nöjd när jag hoppade så bra som i dag.

Stabil hela året

Erica Jarder – åtta på EM i Zürich – har varit hur stabil som helst i år och har radat upp en drös resultat över 6,50. Nu återstår bara en tävling, i Zagreb på tisdag, innan det är dags att göra bokslut för säsongen.

– Jag lurar på någonting extra. Det finns mycket i den här kroppen, och även om jag inte får ut det nu så är det något jag tar med mig in till grundträningen sedan. Det är motiverande att veta att det finns där.

Längdtävlingen satte punkt för en svenskdag som hade flera positiva överraskningar. Ett av de häftigaste ögonblicken var när Elise Malmberg spurtade hem segern på 400 meter häck. Över den sista häcken såg det ut som att Finland var på väg mot en trippelseger – men Malmberg blåste förbi alla tre strax före mållinjen och vann på nya personbästat 58,42.

"Riktig finnkampssisu"

– Det är "pers" med en sekund, helt sjukt egentligen, säger Malmberg vars insats kan bli avgörande när Finnkampen summeras på söndagskvällen.

– Det var riktigt finnkampssisu, det är sådant man vill se, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Utan skadade Abeba Aregawi och Angelica Bengtsson pekade förhandskalkylerna på att Sverige skulle förlora damkampen knappt. Efter första dagen, som också innehöll en svensk trippel på 800 meter och seger på korta stafetten, är det upplagt för en rysare under dag två.

Då kliver också Finnkampstruppens två EM-medaljörer in på löparbanorna. Charlotta Fougberg springer för omväxlings skull 5 000 meter medan Meraf Bahta deltar i avslutande 1 500 meter.

CARL GÖRANSSON/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott