Uppmaningen till landslagsstjärnorna: ”Gå och rösta!”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT, BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Passa på att rösta!

Det budskapet fick spelarna i Svenska fotbollförbundets kallelse till pågående landslagssamling.

– Att rösta är att vara ett föredöme, säger herrlandslagets pressansvarige Staffan Stjernholm.

Landslagssamling i Stockholm. I Sverige. Valvecka.

För landslagsspelarna, som har sina adresser i andra länder, är lägret ett bra tillfälle att rösta. Något som Svenska fotbollförbundet och landslagsledningen tagit tillfälle att påminna stjärnorna om.

Man har gjort det i inbjudan till spelarna i a-landslaget, men till de som är kallade till det yngre landslaget (U21), som har match i Falkenberg på fredag.

– När vi skickade ut kallelserna till spelarna, särskilt till de som bor utomlands, så påminde vi dom om att de har chans att rösta hemma vilket ofta är enklare än att brevrösta. Vi påminde om att det är val och att de har chans att rösta på ett enklare sätt, säger Staffan Stjernholm, pressansvarig för herrlandslaget.

”Vi är föredömen”

Varför gör Svenska fotbollförbundet och landslagsledningen detta?

– Vi vill uppmuntra folk att utnyttja sin rättighet. Vi är föredömen och ska representera Sverige ofta och då tycker vi att man kan vara en god svensk medborgare och nyttja sin rösträtt. Vi tvingar ingen att rösta men vi uppmuntrar att man gör det, säger Staffan Stjernholm.

Han vill inte likna initiativet vid en politisk handling.

– Vi får ofta frågor hur vi ställer oss till frågor om medborgerliga rättigheter och demokrati. Vi får ofta frågor om demokrati och rättigheter när vi reser runt i världen, då gäller det att vara ett föredöme även på hemmaplan. 

”Det undersöker vi inte”

Hur har spelarna tagit emot uppmaningen?

– Det är individuellt. Det undersöker vi inte, vi lägger oss inte i om de går och röstar eller inte. Det är varje spelares enskilda inställning, men vi påminner om att de kan  passa på när de är hemma under valveckan.

Spelarna har under samlingen fått information om var de kan gå och rösta. Under måndagens presskonferens sa mittfältaren Albin Ekdal, som bor i italienska Genua, att han och lagkompisarna John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf och Mikael Lustig skulle gå och rösta under veckan i Stockholm.

– Vi är ett gäng som ska gå och rösta i morgon. Jag märkte i går när jag tog med mig mina papper till Sverige att man måste skicka dem från utlandet om man är skriven utomlands, men nu har vi löst det så vi kan gå här på plats i Stockholm. Man får inte posta brevet i Sverige, så jag var beredd på att ta med det till Österrike... men nu går vi i Stockholm.

Säger Albin Ekdal som kommenterar sin röst så här:

– Det blir nog ingen kontroversiell röstning. Varken långt ut till vänster eller till höger.

Publicerad:

LÄS VIDARE