IOK, Internationella olympiska kommittén

Klart: Sverige är en av slutkandidaterna till OS 2026

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Stockholm, Calgary eller Milano?

Nu står det klart att de tre städerna är IOK:s slutkandidater till vinter-OS och Paralympics 2026.

– Hedrande, glädjande och ett steg till mot drömmen om ett vinter-OS och Paralympics 2026, säger Richard Brisius, vd för det svenska budet.

Det var i förra veckan som Internationella olympiska kommitténs styrelse beslutade att sortera bort turkiska Erzurum och lyfta fram Stockholm, Calgary och Milano som tre tänkbara slutkandidater till att arrangera vinter-OS 2026.

I dag klubbades det beslutet vid kongressen i Buenos Aires.

Det svenska budet bedöms som starkt utifrån IOK:s nya målbild med mindre dyra OS, den så kallade Agenda 2020, där man vill ha budget-OS med minsta tänkbara onödiga investeringar.

– Vi är övertygade om att Sverige och Stockholm kommer att genomföra vinterspel i världsklass. Spel som är hållbara i alla avseenden, inte minst ekonomiskt. De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, vi behöver nästa inte bygga någonting, säger Mats Årjes, ordförande för SOK i ett pressmeddelande.

Sveriges OS-ansökan har en budget på 13 miljarder kronor, varav motsvarande nio miljarder skjuts in från IOK.

Från omröstningen i Buenos Aires – där IOK-ledamöterna röstade fram de tre återstående kandidatstäderna.

”Försiktigt positiv”

Det som talar emot Sverige är det osäkra politiska läget. I januari måste Sverige ha klart med statliga garantier för säkerhetskostnader och säkerhetsarrangemang som väntas kosta cirka tre miljarder. Så länge det inte finns en sittande regering som kan besluta om det riskerar budet att falla ifrån.

Samma osäkerhet råder i Stockholm stadshus där Socialdemokraterna tidigare uttryckt att man är det enda parti som velat satsa på en OS-ansökan.

Direkt efter Sverige blivit en slutkandidat gick dock socialminister, med ansvar för idrottsfrågor, Annika Strandhäll (S) ut med en kommentar som öppnar dörren för ett OS-arrangemang.

– Jag är försiktigt positiv till ett vinter-OS och Paralympics i Sverige och tror att det skulle vara bra för idrotten i Sverige och för de olympiska spelen. Nu behöver vi diskutera och nå samsyn över blockgränsen, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att understryka att Sveriges bud handlar om ett helt nytt format på OS, det rör sig om flera städer och vi säger nej till skrytbyggen och idrottsarenor som sedan står öde. Ett OS i Sverige måste vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. 

Slutligt beslut om vem som blir OS-värd tas den 23 juni 2019.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: Snön faller, och vi tv-tittare med den

ÄMNEN I ARTIKELN

IOK, Internationella olympiska kommittén

Vinter-OS