Kareby lämnar elitserien efter spelartapp

SM-guld 2017 för Kareby – nu ser verkligheten annorlunda ut.
SM-guld 2017 för Kareby – nu ser verkligheten annorlunda ut.

De trefaldiga svenska mästarna Kareby IS drar sig ur elitserien.

Orsaken är spelarbrist.

– Tråkigt naturligtvis och lite chockartat, men det känns som vi fattat ett beslut som inte gick att undvika, säger ordförande Anna-Karin Larsson.

Mästarklubben Kareby IS, från Kungälv, drar sig ur elitserien i bandy på grund av spelarbrist. Klubben vann SM-guld tre år i rad 2015–2017 men har fått se flera tongivande spelare sluta. Bland spelartappen finns bland annat storstjärnan Camilla Johansson, 30, som slutat och Stina Ysing, 23, som är gravid.

Johansson spelade elva säsonger i klubben, varav de tre senaste åren när Kareby blev svenska mästare.

”Lite chockartat”

Hon vann även fyra SM-guld och fyra World Cup under sin karriär.

– Tråkigt naturligtvis och lite chockartat, men det känns som vi fattat ett beslut som inte gick att undvika. Vi har tjejer, lovande som kommer underifrån, men de är unga och behöver växa i den takt och miljö som är bäst långsiktigt. Det som hänt är tråkigt och oväntat. Men inte helt ovanligt i svensk dambandy, säger ordförande Anna-Karin Larsson.

Ordföranden berättar att klubben nu kommer börja om i allsvenskan och jobba långsiktigt för att ta sig tillbaka.

Vakant plats

Inom kort kommer det fattas beslut i vilket lag som tar Karebys plats.

"En rankinglista har upprättats för att avgöra vilket lag i underliggande serier som är kvalificerat att ta den vakanta platsen. Aktuella föreningar ska ha inkommit med svar, ja eller nej, senast fredag 14 september", säger Micke Eriksson, tävlingsansvarig på Svenska bandyförbundet, i ett uttalande.

Damernas elitserie inleds i november, med Skutskär som regerande mästarlag.

Kareby har spelat 24 säsonger i högsta serien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN