”Alla dopningsprover helt värdelösa”

Säkerhetsbrister hotar hela dopningsarbetet under OS

avErik Karlsson

Publicerad:
Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inför Pyeongchang-OS handlade mycket av debatten om dopning och hur man skulle undvika att Sotji-skandalen skulle återupprepas.

Ändå avslöjar nu tyska ARD hur dopningsprover och dokumentation lämnats helt öppet utan tillsyn.

– Från och med nu är alla dopningsprover i det där labbet helt värdelösa, säger advokaten Michael Lehner till kanalen.

Vinter-OS i Sotji har gått till historien som ett av de skandaltätaste någonsin. Ryska agenter lyckades manipulera hela dopningskontrollsystemet inifrån med intrikata lösningar med hål i väggar, utbytt urin och uppbrutna prover.

Ryssland fick som straff inte vara med i OS i Pyeongchang under egen flagg och IOK lovade att dopningsarbetet skulle skärpas.

Men nu visar tyska tv-kanalen ARD, som var den som avslöjade hela den ursprungliga ryska skandalen, att även OS i Pyeongchang har brustit rejält i rutinerna kring dopningskontrollerna.

En visselblåsare har gett kanalen en film inifrån ett testrum där man ser hur dopningsprover lämnas obevakade i en olåst kyl och där dokumentation ligger framme tillsammans med oanvända behållare.

”Inget enklare försvar”

– Allt är öppet, helt öppet. Man kan manipulera allting, man kan slänga allting. Det är galenskap, säger Lukas Weisskopf, Schweiz lagläkare som den tyska kanalen pratat med.

Enligt advokaten Michael Lehner kan den största effekten bli att fällda idrottare nu kan kan överklaga och hävda att deras prover inte varit säkra under förvaring.

– Det är en stor chans att man blir frikänd på efter det här. Det finns inget enklare försvar. Från och med nu är alla dopingprov i det där dopningslabbet helt värdelösa.

Totalt genomfördes 3149 tester under OS i det som IOK kallade ”det mest robusta antidopningsprogrammet i historien”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM