Lindgren hjälte när Smederna vann premiärrysare

avStefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

ESKILSTUNA. Han värvades till Smederna för att hjälpa klubben att försvara SM-guldet.

Fredrik Lindgren tog på sig hjälterollen direkt.

Genom en femetta i det sista heatet, i par med Niels Kristian Iversen, avgjorde 32-åringen premiärrysaren mot Dackarna.

– Jag presterar som bäst när det verkligen gäller. Det tar jag med mig in i framtiden, säger han till Sportbladet efter 46–44-segern.

För Fredrik Lindgren fick den förra säsongen ett plötsligt och högst olustigt slut. Örebro-killen låg fyra i VM-serien när han under en slutspelsmatch i England kraschade och bröt en kota i halsryggen på tre ställen.

Det var länge oklart om han skulle kunna köra speedway igen, men Lindgren kom tillbaka och har svarat för en säsongsöppning han aldrig varit i närheten av.

Toppar snittligan

Efter fem omgångar i polska Ekstraliga toppar han snittligan före Nicki Pedersen och Bartosz Zmarzlik. Han har vunnit 20 av 27 körda heat, kommit tvåa i de resterande och har ett snitt på smått osannolika 2.778 poäng/heat.

Lindgren bär hela Czestochowa och ska nu ta ett lika stort ansvar i Smederna, som har värvat tungt för att försvara sitt SM-guld.

Hamnade tidigt i underläge

I premiären mot Dackarna såg det dock länge mörkt ut i solskenet på Eskilstuna motorstadion. Gästerna skaffade sig tidigt ett sexpoängsöverläge och lagets toppar – Greg Hancock, Patryk Dudek och Maciej Janowski – radade upp heatsegrar.

– Det var en jobbig match i och med att vi hamnade i underläge direkt. Dackarna höll i taktpinnen under hela matchen och det kändes inte som att vi hade något svar på deras toppförare, som var vassare från tejpen, säger Fredrik Lindgren.

Avgjorde med en femetta

Dackarna var aldrig i underläge och ledde med 43–41 inför det 15:e och sista heatet. Då, när det som mest behövdes, klev Fredrik Lindgren fram.

32-åringen, som dittills tagit sju poäng på fyra heat, vann starten före Hancock och passerade mållinjen före lagkamraten Niels Kristian Iversen. Storpubliken – 5 431 personer – trodde knappt sina ögon, men Smederna vann med 46–44.

– På något sätt lyckades jag och Iversen ta en femetta i heat 13 mot två av deras toppar (Dudek och Janowski). Det höll oss kvar i matchen, och sedan följde ett drömscenario, säger Fredrik Lindgren.

Ni vinner trots att ni inte är i ledningen någon gång under matchen...

– Ja, det här är riktigt galet.

Vad betyder det här för din egen del?

– Det är superskönt. Jag har ju enorma förväntningar på mig från både klubben och folket, att jag ska prestera bra och att vi ska vinna. Jag ska erkänna att jag var nervös i dag, men också väldigt laddad, säger Fredrik Lindgren.

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Lindgren.
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
Publicerad: