Hamilton tog pole position i Spaniens GP

Foto: GREG BAKER / AFP

avAnna Andersson

SPORTBLADET

BARCELONA. Mercedes har dominerat i Spanien de senaste åren.

Det gör de i år igen.

Lewis Hamilton har pole position.

– Jag behövde verkligen en pole position här, säger han.

VM-ledaren har inte tagit någon pole position sedan premiären i Australien tidigare i år, men han trivs i Barcelona. Han har varit snabb här under de senaste åren, var snabb under testerna i vintras och han tog pole position på Circuit de Catalunya för fjärde gången på fem år.

– För mig personligen var det väldigt viktigt att få komma tillbaka till pole position, det var ett tag sedan sist, Det var ett väldigt jämnt kval och det krävde verkligen att jag gav allt, säger Hamilton efter kvalet.

– Efter fyra lopp har du hunnit utveckla en del saker. Detta är kungaracet, det visar om du är tillbaka på toppen eller inte. Tack och lov för detta kvalet. Det kommer att bli ett mycket spännande lopp, om du vinner här har du ett bra utgångsläge för de kommande loppen och därför är det viktigt för mig att båda bilarna från Mercedes ligger i topp.

Britten slog sin teamkollega Valtteri Bottas mycket knappt, med 40 tusendelar.

– Det var så jämnt och det har det varit hela helgen, det var otroligt tight Jag gjorde en lite miss under mitt första försök och hade bara ett försök. Det var lite synd, säger finländaren.

– Det var bara fyra hundradelar mellan oss, men racet är i morgon.

Ferraris Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen står i det andra startledet före Red Bulls båda bilar med Max Verstappen och Daniel Ricciardo. Bäst av resten var Haas Kevin Magnussen som delar fjärde startled med hemmahoppet Fernando Alonso som gick vidare till Q3 för första gången i år.

Tungt kval för Ericsson

Marcus Ericsson berättade redan inför kvalet om svårigheterna med den nyasfalterade banan utanför Barcelona och han hade ett mycket tufft kval. Svensken hängde inte med under Q1 och var 17:e man i kvalet. Han var åtta tiondelar efter sin teamkollega Charles Leclerc som återigen tog sig vidare till Q2 där han var 14:e man
– Självklart är jag besviken, det har varit jämnt i mittfältet och jag hade ett tydligt mål. De var att ta mig till Q2, men det ville sig inte och jag måste rannsaka mig själv och diskutera med ingenjörerna och se efter vad det är som inte håller, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– Det är en fin linje som man inte ska gå över och trycka på för hårt, men jag tycker inte att jag gjorde det, jag tycker att jag har lärt mig av de problem jag haft tidigare under min karriär. Jag är en förare som kör mycket på känsla och jag fick ingen bra känsla under kvalet.

•Vad kan du göra i racet?

– Det gäller att få en bra start, göra ett bra första varv och sedan välja en smart strategi. Vilka däck vi ska starta på och hur vi ska kunna välja någonting annorlunda. Det är en bana som är svår att köra om på.

Även Reaults Nico Hülkenberg hade problem under kvalet och försvann i Q1 och Toro Rossos Brendon Hartley kom inte ens till start i kvalet, men väntas starta morgondagens lopp från depårakan. Han kraschade ordentligt under den tredje träningen och mekanikerna hann inte reparera bilen.

Spaniens GP startar i morgon söndag klockan 15.10.

Sportbladets guide till F1 2018 - alla lopp, datum, lopp och tider

ARTIKELN HANDLAR OM