”Starkaste startfältet på många år”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

En världsmästare, en regerande mästare och en flerfaldig mästare.

STCC 2018 bjuder på någonting extra.

– Jag är övertygad om att mästerskapet håller världsklass i år, säger Robert Dahlgren.

För första gången anländer Dahlgren till premiären som regerande mästare och i år ställs han mot förare som den flerfaldige mästaren Fredrik Ekblom och världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson. Kristoffersson som gjorde inhopp i serien i fjol kör nu samtliga sex deltävlingar.

– Det är det starkaste startfältet som STCC har haft på många år, dels kör de förarna som varit med ett tag och sedan kommer det många intressanta förare som är yngre, säger Dahlgren.

– Jag tror att vi ser startskottet på någonting som kommer att vara väldigt stort om några år. Med det nya reglementet kan STCC också bli ett avstamp för förare som vill tävla internationellt.

Nya regler ökar spänningen

Sedan förra säsongen har det skett en förändring i standardvagnsracingen, världsmästerskapet WTCC har ersatts av en världs cup WTCR och även STCC följer det WTCRs reglementet. Jämfört med fjolårets säsong har det nu skett flera förändringar i tävlingsupplägget.

– Bara det här att vi vänder på de tio främsta i det första loppet till starten på det andra gör att spänningen ökar. Det är inga förare man kör om i en tvärvändning, alla kan vinna race, säger Dahlgren.

– Det är bra att förändringarna har gjorts i Sverige så att vi har ett reglemente som nu matcher de internationella reglerna. Det känns som om vi är något riktigt bra på spåren.

Satsar på två titlar

Även Johan Kristoffersson hyllar nivån på det svenska mästerskapet. Han kombinerar det med en satsning på VM i rallycross för att få tävla så mycket som möjligt under en säsong.

– Varje tävlingsmoment, från uppladdningen till inför loppet ger dig erfarenheter och det utvecklar mig som förare, säger Kristoffersson som vann VM förra året och leder årets mästerskap.

– Jag gör en full satsning och det kommer att bli mycket intressant. Toppen är bredare än på många år sedan kräver det här med omvänd startordning och vikter mycket av oss förare. Det kommer att vara flera vinnare och har du en dålig helg är du inte med i toppen då är du i bästa fall femma eller sexa.

Säsongen startar på Knutstorp Ring i helgen och avslutas på Mantorp i september.

Allt om STCC 2018 - alla datum, lopp, förare och en biljettguide.

Publicerad: