Dags att sluta bry oss om Northug

Brenning: Provocerande att Norge är så fokuserade på den åldrande veteranen

RUKA. Marcus Hellner konstaterar att han inte är i form och att Johannes Kläbo ser ut att vara i form samtidigt som de andra norrmännen beskriver att de är imponerade men inte förvånade.

Sen kliver Calle Halfvarsson fram och säger det alla tänker men ingen vågar uttala.

Johannes Kläbo är världens överlägset bäste skidåkare och Petter Northug är slut.

Ja, han sa faktiskt det Calle Halfvarsson. Uppfriskande ärligt från en elitidrottsman men ingen på skidstadion i Ruka kan ha något att invända mot bedömningen. Inte heller någon norrman hemma i Gålå.

Där laddade en åldrande Petter Northug med att ryka i kvartsfinalen i en sprinttävling som med mycket god vilja kanske kan beskrivas som elitmässig. Samtidigt flöt Johannes Kläbo fram genom Rukas skogar som en enda stor fladdrande norsk flagga.

Huden röd, läpparna blå och med det blottade håret rykande av energi.

Ingen kunde förutse det

Att 21-åringen tog hem fredagens sprint var väntat. Att han triumferade även på 15 kilometer med individuell start mer otippat. Sättet han gjorde det på kan samtidigt ingen ha förutsett.

Det var ren utklassning trots att Kläbo själv beklagade sig över att han hade öppnat lite för hårt.

Som svensk är det närmast provocerande att bevittna hur Norge (och en hel del svenskar) fortfarande fokuserar så mycket på Petter Northug när de har en så mycket sevärdare, fräschare och intressantare skidåkare i Johannes Kläbo. För att inte tala om bättre.

”Var bra för många år sedan”

När den unge skidtalangen kört ner stavspetsarna i snön i den mixade zonen frågade jag honom vad han tror att det beror på.

– Jag förstår att det är mycket prat om Petter. Han har varit bra i så många år och är en superstjärna. Det är förståeligt, sa Kläbo ödmjukt.

Vi fick istället återigen vända oss till Calle Halfvarsson för den brutalt uppriktiga sanningen.

– Jag vet inte varför de gör det. Han var ju bra för några år sedan. För många år sedan. Nu är det Kläbo som är bäst.

På söndagen kommer 21-åringen defilera hem säsongsinledningens tredje raka världscupseger. Vad Petter Northug kommer ha för sig tycker jag faktiskt att vi kan sluta att bry oss om nu.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM