Poker

Pokerproffset kom ut: Bästa jag gjort

Av: 

Daniel Grefve

SPORTBLADET

”Jag var olycklig”

Jason Somerville mår bättre sedan han kom ut.
Jason Somerville mår bättre sedan han kom ut.

Jason Somerville är pokerelitens första öppet homosexuella manliga spelare.

Han talar nu ut om vilken lättnad det var för honom att komma ut tidigare i år.

– Det var en av de bästa dagarna i mitt liv, säger han.

Det var på Alla Hjärtans Dag, i februari i år, som 25-årige Jason Somerville i ett blogginlägg meddelade att han är homosexuell.

I intervjun, som Pokerlistings har gjort, berättar han bakgrunden till det blogginlägget.
– Min pojkvän (som han hade träffat i december) sa helt plötsligt att han ville följa med till PCA (en stor tävling på Bahamas) i januari. Först var jag liksom bara ”DÖH!”, och sen så ”Men vad ska jag göra åt det egentligen?”, säger han, och fortsätter:

– Så jag åkte till Bahamas med Vincent, och vi pratade med Daniel Negreanu och jag berättade allt för honom. Då berättade jag för honom att jag ville göra det här på mitt sätt. Han är ju väldigt mediavan och fattar verkligen grejen så det var honom jag ville ha råd från.

Jobbade i en månad

Negreanu rådde då Somerville att skriva ett blogginlägg på sitt eget sätt. Somerville arbetade med det blogginlägget i en hel månad innan han publicerade det på Alla Hjärtans Dag.
– Responsen var helt överväldigande. Jag publicerade det, och förväntade mig en ljummen respons, bara från pokervärlden. Istället fick jag en överväldigande positiv respons från typ hela världen, säger han till Pokerlistings, och fortsätter:
– Från gayvärlden och pokervärlden. Alla var så snälla. Det var en av de bästa dagarna i mitt liv, utan tvekan. Jag fick typ tusen meddelanden på 48 timmar. Alla var så glada och stöttande.

Vände för ett år sedan

Sommerville berättar att det betydde otroligt mycket för honom.
– Ärligt talat så var jag, för sex-åtta månader sedan rädd för att ens säga det, att uttala någon av de känslorna – i alla fall offentligt. Det har verkligen varit ett viktigt år för mig.
Det var för just ett år sedan som Somerville bestämde sig för att ta tag i sitt liv.
– Efter förra årets VM åkte jag hem och sa till mig själv: ”Vet du vad, nu ska jag inte fokusera på att tjäna pengar, nu ska jag fokusera på att vara lycklig”. Ett tag så mådde jag eländigt, jag var olycklig. Jag var ensam och upprörd.
– Då begravde jag mig själv i jobb, så som många gör när de har problem. Jag accepterade helt enkelt att jag var olycklig. Så för ungefär ett år sedan, då ändrade jag mig. Jag sa till mig själv att jag fått nog, att jag skulle göra det som krävdes för att vara lycklig.

Var en hemlighet

Så då tog Somerville, som förra året vann en WSOP-tävling, tag i sitt liv.
– Så då berättade jag för fler personer, kom ut för fler människor. För ett år sedan var det kanske bara 15 personer som visste. Det var i stort sett en hemlighet. I stort sett ingen inom pokern kände till det, och fortsätter.

– Men ju mer jag berättade för folk och började dejta så fick jag mer självförtroende och blev mer trygg i vem jag var. Det var en suverän process då jag växte i självförtroende och blev en lyckligare person.
Somerville, som totalt i karriären har spelat in drygt 26,3 miljoner kronor (live och online), hoppas att han har hjälpt andra människor också.
– Jag tog beslutet för mig själv eftersom jag antog att det var det bästa för mig, men om min ”komma ut-process” kan hjälpa andra personer känner jag mig hedrad, säger han till Poker Listings.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker