Längdskidor i OS 2018

Grip om manfallet: ”Tvingar inte någon till start”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Marcus Hellner och sprintåkaren Oskar Svensson vill inte.

Calle Halfvarsson var tveksam och truppen är tunn.

Nu förklarar förbundskapten Rikard Grip varför det svenska herrlaget riskerade ställa upp i femmilen utan fullt lag.

– Vi tvingar inte någon till start, säger förbundskapten han.

Precis som Sportbladet berättade inför OS fanns det en risk att Sverige skulle kunna ställa upp utan fullt lag någon av OS-distanserna. Med endast fyra distansåkare i truppen på totalt sju åkare efter SOK:s uttagning var scenariot uppenbart.

Nu var laget precis där, men så bestämde sig Calle Halfvarsson till slut för att köra trots att formen inte varit på topp i mästerskapet.

Sportbladet bad förbundskapten Rikard Grip reda ut hur Sverige kunde hamna här.

Marcus Hellner, tackade nej redan efter lagsprinten i går. Han har inte haft med de längre passen i sin träning, utan lagt fokus på de kortare distanserna i fri stil.

Ett beslut som Daniel Rickardsson ställer sig bakom.

– Han sa till mig i går att han inte haft de längre passen i sin träning och jag förstår honom, säger Daniel Rickardsson.

Herrtränaren Lars Selin är också nöjd.

– Marcus blev glad när han förstod att Viktor Thorn ville åka, så det känns bra, säger Lars Selin.

Men borde Marcus Hellner inte kunnat ladda om?

– Det är klart att han hade fått åka om han hade känt sig motiverad för den här uppgiften. Han har gått all in för de fristilsdistanser som varit och de har varit lite kortare. Femmilen går i klassisk stil och är en lång distans vilket inte är Marcus styrka, säger förbundskapten Rikard Grip.

Marcus Hellner åker hem, Calle Halfvarsson är tveksam till start på femmilen.

Foto: PONTUS ORRE

Kunde inte Oskar Svensson, femma i sprinten, fått chansen?

– Han hade kunnat vara ett alternativ. Men det är vad man har sitt fokus. Han har gjort sin träning för sprintsidan och det kommer viktiga tävlingar efter OS. Det kan låta konstigt. Men på ett mästerskap är det medaljer som räknas och om han vill hem och ladda batterierna får han fokusera på avslutningen i världscupen.

•Kunde SOK och skidförbundet inte hitta en åkare utanför landslagstruppen som kunde fått vara med och bara fokusera på femmilen?

– Vi har inte en sådan individ som skulle klara att ta den uppgiften. Ser vi till de senare åren har Anders Södergren varit en sådan åkare, i landslaget, men vi har inte den bredden och styrkan på herrsidan nu. De som åker långlopp är så inne på stakåkning, den här typen av bana och körning innebär att man måste hantera den kompletta skidåkningen. Hade en sådan åkare funnits kanske vi hade valt en sådan lösning.

•Stina Nilsson och Charlotte Kalla orkar ladda om till tremilen, varför fixar inte killarna det?

– De har haft tremilen med sig hela tiden. Alla distanser är intressanta för Charlotte som är en oerhört komplett åkare. Stina stod över 10 km skejt för det är en distans som passade henne minst bra, detta är en distans som passar henne bra. Hon är bättre på klassisk stil.

Sverige ställer som väntat upp med Daniel Rickardsson och Jens Burman. Viktor Thorn, som bara åkt en femmil tidigare i karriären, ersätter Marcus Hellner. Och Calle Halvfarsson då, som tänkt om.

Sedan tidigare har en besviken Hanna Falk åkt hem. Anna Dyvik, Oskar Svensson, Marcus Hellner och Teodor Peterson åker hem under fredagen.

För damerna återstår tremilen på söndag och den kommer Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Anna Haag och Ebba Andersson eller Ida Ingemarsdotter att köra.

Förbundskapten Rikard Grip.

Foto: Pontus Orre

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

”Var inte vid sina sinnens fulla bruk”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor i OS 2018

OS i Sydkorea 2018

Vinter-OS

Längdskidor

Charlotte Kalla

Marcus Hellner