Mejla

Patrik Brenning

Inte Halfvarsson som ska ha kritik

Brenning: Northug har blivit skidvärldens Idol-Clabbe

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. Plötsligt såg Calle Halfvarsson ut som den världsåkare vi vet att han kan vara.

Han dansade upp för backarna, skällde på konkurrenterna och tog sin självklara plats i spåret.

Han såg ut som en stjärna. Sen såg han ut som Calle Halfvarsson igen.

Jag ska inte sitta här i regnet i Seefeld och göra mig rolig över en sådan kollaps, även om det är svårt att låta bli när till och med speakern sågade Halfvarssons ursinniga rusning ut ur stadion. Men det är också lätt att försvara 29-åringen.

Han mötte världens allra bästa klassiska åkare och var helt enkelt tvungen att spänna bågen. Tvungen att balansera precis på gränsen. On the Brink, som engelsmännen säger.

Skidvärldens Idol-Clabbe

Calle tog sig an utmaningen och sprang rakt in i väggen. Sen var det bara plågsamt att se på. Det är sällan man ser en längdåkare som knappt orkar åka utför.

Balettskorna hade uppför i sista backen förvandlats till betongklumpar när 29-åringen stapplade fram centimeter för centimeter. Han var helt slut, Halfvarsson. Men han gick ändå ut och gav vad han hade. Hatten av för det.

Att Petter Northug sen säger att svensken ska fängslas är bara patetiskt. Men knappast förvånande. Northug har höjt tonläget för varje VM-dag som gått och anledningen till det är enkel. Han har märkt att alla slutat lyssna.

Han var skidvärldens Maradona. Nu är han sportens svar på Simon Cowell. Idol-Clabbe.

Inte Halfvarsson som ska ha kritik

För det är inte Calle Halfvarsson som ska ha kritik i dag. Det är det svenska ledarteamet. Nu kan ni nämligen ta all text här ovanför och helt enkelt byta ut alla ”Halfvarsson” mot ”Burman”.

För på tredjesträckan förvandlades det svensk stafettlaget till en fars. Allt Halfvarsson gjort fel kopierade Jens Burman. Rusningen ut ur stadion. Jakten ikapp täten. Väggen och kollapsen.

Det var som om vi förflyttats till Fredriksdalsteatern och de svenska åkarna sprang in och ut genom dörrar till höga skratt från publiken. Det var bara det att alla dörrar var stängda och reglade.

Pang, pang, pang. Knockout. Godnatt.

Det var den huvudlösa taktiken som fällde Sverige och den bär varken Calle Halfvarsson eller Jens Burman ensam skulden för. Det är snarare en ledarfråga.

Det förstår alla. Alla utom skidvärldens Idol-Clabbe.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

avPatrik Brenning

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM