Flyttade till Norge – för att vinna guld i Sverige

SPORTBLADET

STRÖMSTAD. Efter sex VM-silver satsar Tove Alexandersson, 23, allt för ett VM-guld.

Så mycket att hon flyttat till norska Halden för att bli van vid VM-terrängen.

– Det passade väldigt bra, jag har kunnat träna på grannkartor så nu ser jag fram emot att tävla, säger hon inför dagens medeldistanslopp.

Hon har två EM-guld och två segrar i den totala världscupen. Men den sista pricken över i:et, ett VM-guld, saknar hon fortfarande.

Till hemma-VM i Strömstad/Tanum gör Tove Alexandersson allt för att göra meritlistan komplett.

– Jag har haft väldigt bra förberedelser och jag tycker verkligen om orienteringsterrängen, så jag ser verkligen fram emot tävlingarna, säger hon.

Sveriges just nu största orienteringsstjärna stod över helgens sprint- och sprintstafett för att komma maximalt förberedd till dagens medel- och torsdagens långdistanstävlingar. Nu flyttar VM ut från centrala Strömstad ut till skogarna kring Tanum, en terräng som Alexandersson är väl van vid. Det kan till och med kallas hennes hem.

”Känns väldigt bra”

För ett halvår sedan packade Borlängetjejen ihop sina grejer och flyttade till norska Halden, en halvtimmes bilresa från Strömstad. Där har hon sedan dess levt och tränat, i en terräng som är precis likadan som på andra sidan gränsen.

– Det är väldigt mycket som i Tanum och jag har kunnat träna på kartor i grannområdena, så det känns väldigt bra. Jag känner mig väldigt trygg i svensk terräng nu, det är skillnad på terrängen beroende på var i världen man befinner sig. Nere i Sydeuropa är det inte lika tungsprunget som här.

Du har sex VM-silver, det är verkligen dags för ett guld nu, va?

– Haha, ja. Men det är otroligt svårt också. Det gäller verkligen att allt stämmer. Det är självklart svårare att vinna VM än världscupen, här är alla i toppform, VM är det som alla satsar på.

Vad blir den största svårigheten för dig?

– Orienteringstekniken. Framför allt på medeldistansen tror jag att det är orienteringen som kommer att avgöra, mer än löpstyrkan.

I dag avgörs medeldistansloppet för både herrar och damer. På torsdag är det dags för långdistans. VM avslutas med stafett på lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM