Nordéns kollaps – tappade allt

SPORTBLADET

Ledde inför den avslutande löpningen

Rio de Janeiro. Lisa Nordén växlade i ledning inför den avslutade löpningen.

Men sedan hade hon inga krafter – hon tog slut fullständigt.

Det blev en 16:e plats i triathlon för Nordén.

– Jävligt tufft lopp. Tuffare än vad jag trodde, säger hon.

För fyra år sedan tog hon OS-silver i London efter en rafflande avslutning. Men med tanke på förberedelserna inför Rio de Janeiro gick det inte ha samma kravbild på Lisa Nordén den här gången.

Det såg ändå bra ut under stora delar av loppet.

Växlade som etta

Lisa Nordén växlade som 27:a efter simningen, och inledde starkt i cyklingen. Hon tog sig in i tätklungan och gjorde starka varv i början. Hon avslutade även starkt och växlade i ledning inför löpningen.

– Det var ett tufft lopp, jävligt tufft. Simningen var ganska stökig. På väg tillbaka såg jag att det var en ganska stor grupp och jag låg i bakre delen av den. Jag visste att med bra cykling upp ligger jag bra med upp i backen där. Backen var jävligt brant och det gick jävligt fort, säger Lisa Nordén.

Men vid löpningen hade hon inte kraften att göra upp om medaljerna. Hon tog slut.

”Var jävligt trött”

De sprang 10 kilometer, fyra varv på en banan vid Copacabana, och Nordén tappade i snitt 50 sekunder per varv. Det blev till slut en 16:e plats, nästan fyra minuter efter segrarinnan.

– Jag visste inte vad som skulle finnas och kroppen var jävligt trött. Och jag hade inte riktigt den växeln som de i täten lade i, säger en slutkörd Lisa Nordén.

– I London låg jag med rätt lätt i första klungan och det var inte svårt att ligga där. I dag hade jag bara en fart, det går liksom inte bara att plötsligt springa jättefort. Jag hade hoppats få en bättre resa in där jag hade kunnat leverera mer på löpningen. Med tanke på förutsättningarna så är jag väldigt nöjd med det jag gjorde ändå.

Var banan värre än vad du trodde?

– Ja, haha.

– Jag har en pågående konversation med mig hela tiden: ”Du älskar den här sporten, du är här frivilligt. Ingen tvingar dig till det här”, haha.

Hade Lisa-2012 tagit medalj i dag?

– Det skulle jag vilja tro. Svar ja.

Amerikanskt guld

Nicola Spirig, som vann framför näsan på Nordén för fyra år sedan, lyckades inte försvara guldet från London 2012. Gwen Jorgensen, USA, var för stark. Hon vann på tiden 1.56.16, 40 sekunder före Spirig.

Vicky Holland spurtade ner landsmaninnan Non Stanford och tog bronsmedaljen.

Efteråt fick Nordén en varm kram av sin mamma.

– Hon var ganska stolt över mig, sånt som mammor ska vara.

– Hon har lovat mig en mojito eller caipirinha, haha. Annars är vi rätt klara med Rio.

Är du klar med OS – kan det bli fler?

– Ett OS till är inte omöjligt, framför allt om det klickar och fungerar. Jag är inte klar med det här riktigt ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM