Mästaren erkänner: ”Han lurade mig”

SPORTBLADET

Rossi och Marquez pratar inte längre med varandra

Valentino Rosso vs Marc Marquez.

Det var den stora fajten i slutet av 2015.

Ett par månader senare är fajten igång igen.

– Rivalitet gör motorsporten bara ännu mer spännande, säger Valentino Rossi.

Förra året hade han chansen att vinna sin tionde VM-titel i roadracing, men efter en närkamp mellan Rossi och Marquez  i Sepang försvann den chansen. Rossi tröttnade på att Marquez låg för nära honom och vidrörde Marquez i samband med en duell. Det slutade med att spanjoren kraschade och italienare dömdes för att medvetet ha tryckt till sin konkurrent med foten och fick starta längst bak i finalen. Det förstörde storstjärnans chanser att bli mästare igen och han fick se sin Yamahakollega Jorge Lorenzo vinna istället.

– Det som hände de sista loppen förra året var inte normalt och det kommer inte att hända igen. För mig personligen hade slutet kunnat vara annorlunda och bättre, då pratar jag inte bara om resultatet, säger Rossi.

– Jag pratar om det som hände på banan.

Blev lurad

De inblandade har valt att inte prata om situationen som till slut gav Lorenzo hans tredje VM-titel, men Rossi är tydlig med sin åsikt.

– Efter det som hände där kan vi inte ha någon relation alls. Vi måste vara motståndare på banan, förhoppningsvis under ett par år till. På banan måste vi respektera varandra det är viktigt, säger han till Gazzetta dello Sport.

– Jag har accepterat att han lurade in mig i den situationen. Han lurade mig verkligen. Han sa att han var ett av mina fan, men han bara ljög.

När Rossi och Marquez möttes på den officiella presskonferensen inför helgens VM-premiär i Qatar tittade de inte ens på varandra. Rossis teamkollega Lorenzo satt i mitten och när Marquez pratade tittade Rossi åt ett annat håll eller på sin mobiltelefon.

– På banan är allt det samma, alla försöker att ta sig framåt utan att det händer någonting speciellt, sa Rossi kort.

Nya regler

Marquez var lika diplomatisk:

– Man försöker alltid besegra sin motståndare, säger den dubble motoGP-mästaren Marquez som kör för Honda.

– Men jag har 20 motståndare som jag måste besegra om jag vill vinna. Det är mitt mål. Årets säsong kommer att bli intressant, allt är betydligt jämnare än tidigare och vi måste använda oss av all den kunskap och alla erfarenheter som vi fått de senaste åren för att vara med och slåss om titeln.

Redan förra året var serien extremt jämnt, till slut skiljde det bara fem poäng mellan teamkollegorna Lorenzo och Rossi, men även Hondas båda förare Marquez och Dani Pedrosa vann lopp. Till i år har det skett stora regeländringar med bland annat enhetlig elektronik och Michelin är ny däckleverantör.

Säsongen startar med kval på lördag och ett nattrace på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM