Nu ska han kliva fram ur skuggan

SPORTBLADET

EXKLUSIVT: Nico Rosberg har förlorat två raka guld till stallkamraten Lewis Hamilton: ”Ger aldrig upp”

BARCELONA. Under två år har Nico Rosberg suttit i världens bästa bil. Lika många gånger har han förlorat VM-titeln.

Det ska inte hända igen.

– Jag ger aldrig upp, säger 30-åringen.

– Det finns en finländare i mig.

Nico Rosberg är sen till vårt möte. Han hade tio minuter över och sprang till garaget för att gå igenom siffrorna med sina ingenjörer en gång till. På tio minuter hinner du dricka en kaffe, snacka med pappa som är på plats eller kolla mobilen, men så tänker ­inte de senaste årens VM-tvåa.

I kampen för att äntligen nå VM-titeln lämnar han ingenting åt slumpen. Han drömmer om den titel som hans teamkollega Lewis Hamilton har vunnit tre gånger, som han själv har förlorat två gånger och som hans far Keke har tagit hem en gång.

– Vi är i en fantastisk ­situation, det är inte många gånger i historien som ett team har dominerat så som vi har de ­senaste två åren. Vi har haft två häftiga ­säsonger, ­vunnit allt och målsättningen är att vi ska fortsätta att vinna. Vi måste alltid sikta på att vinna, säger Rosberg när han satt sig ner.

Teamet har vunnit, men du har för­lorat. Hur ­hanterar du det?

– Det var en väldigt svår fas i slutet av 2015. Det var jämt ­mellan mig och Lewis, men vi drabbades av tekniska problem och jag förlorade mästerskapet i USA. Det var tungt. Därför var det väldigt viktigt för mig att ­visa att jag kunde komma tillbaka och avsluta säsongen bra. Det är alltid skönt att starta en ny säsong som en vinnare och ta med den känslan.

’Beskrev mig som Rocky’

Rosberg avslutade förra året med sex pole positions och tre vinster, segrarna tog han efter det att Hamilton kört hem ännu en VM-titel.

– Det var jobbigt mentalt. Jag fick påpeka för mig själv att det här går inte. Jag måste ta mig tillbaka, jag ger mig ­aldrig, även om jag får en smäll, säger han.

– Någon ­beskrev mig som Rocky, boxaren, och det gillar jag. Du slår på honom, men han ­kommer alltid tillbaka. Så ska det vara och så vill jag vara.

Som en boxare?

– Precis. Det är den bästa ­beskrivning jag har fått. Jag ger aldrig upp, jag har inte fått så mycket gratis som man kan tro. Du vet i Finland finns det ett ord för en extrem kämpaglöd, sisu. Jag har ärvt den av pappa. Min ­sisu, det finns en finländare i mig.

Rosberg föddes i Tyskland, av en tysk mamma och finländsk pappa, men han växte upp i ­Monaco där han fortfarande bor. Hans pappa har målmedvetet ­lotsat honom mot F1 och under sina tonår körde han faktiskt i samma team som sin nuvarande kollega Lewis Hamilton. Då ­tävlade de i allt från att äta pizzor till att cykla på ­enhjulingar, i dag har deras vänskap förbytts till en skör vapenvila. De kör mot varandra på banan, byter aldrig erfarenheter och pratar inte mer än vad nöden kräver.

– Din första motståndare är din teamkamrat. Vi jobbar med ­varandra för att driva teamet framåt, men mot varandra för att vinna. Det enda är väl att vi har känt varandra sedan vi var små, säger Nico Rosberg och rycker på axlarna.

’Utvecklar mig’

– Faktum är att jag har förlorat de två senaste VM-titlarna och jag är inte favorit. Jag vill vinna så många lopp som möjligt och jag ser fram emot att återigen ta mig an utmaningen Lewis. Jag gillar att ha en sådan kollega, att ­kämpa mot någon som är lite bättre så att jag måste ge det lilla extra ­varje gång jag sitter bakom ­ratten. Det motiverar och det utvecklar mig. Det är samma sak om jag spelar ett spel eller tennis. Jag vill möta någon som är lite bättre, det utvecklar mig och det blir en ­bättre kamp.

Hur ska du slå Lewis?

– Jag känner honom utan och innan. Det har jag gjort sedan vi var barn. Jag vet precis vilka ­svagheter han har och vilka ­styrkorna är. Min målsättning är att besegra honom. Sisun du vet, jag ger mig inte.

Ögonen ­blixtrar till som för att ­bevisa att han ­menar allvar. Det är finländaren i honom som talar.

ARTIKELN HANDLAR OM