Alfelt: Rättvisan går att diskutera

SPORTBLADET

Men svårt att ha invändningar mot beslutet

MALMÖ. IFK Göteborg–Malmö FF 0–3.

Domen efter skandalen med det kastade knallskottet på Gamla Ullevi blev den väntade eftersom disciplinnämnden inte kunde döma på annat vis.

IFK Göteborg argumenterade inför nämndens beslut mot att huvudregeln skulle följas med att även MFF:s supportrar kastat in bangers och att fjärdedomaren borde kunna ersatt den chockade assisterande domaren så att matchen kunde ha slutförts.

Huvudregeln säger så här:

”Om förenings lag/…/vars ledare spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match i tävling enligt seriemetoden eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste avbrytas av domaren, ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3–0, eller, om detta är mer fördelaktigt, det målresultat som gällde då matchen bröts.”

För att den inte ska gälla krävs synnerliga skäl, som till exempel att domaren agerat fel eller missuppfattat hotbilden. Disciplinnämnden fann inte att såna skäl förelåg:

”I detta fall finns det enligt Disciplinnämnden inte anledning att ifrågasätta huvuddomaren Jonas Erikssons bedömning att säkerheten på arenan var äventyrad. Det innebär att det inte heller är aktuellt att tillämpa bestämmelsen om synnerliga skäl.”

Rättvisan i ett sånt här avgörande kan diskuteras men disciplinnämndens beslut är svårt att ha invändningar mot med det regelverk som fotbollen bestämt sig för. Om det kastades smällare mot bollkallar tidigare i matchen borde domaren uppmärksammats på det då. Disciplinnämnden hade att bedöma situationen med knallskottet som skadade Tobias Sana och linjemannen och då handlar det tveklöst om ett ansvar för den arrangerande föreningen IFK Göteborg.

Varför just 3–0?

Varför en segrare ska få just 3–0 vet jag inte. I en serie som är så jämn som allsvenskan är kan målskillnaden mycket väl få avgörande betydelse i slutändan. Var det logiska ligger i att man ska få tre mål respektive straffas med tre baklängesmål för en mållös insats kan man fundera över men det är bestämt så och vad jag vet har frågan inte tagits upp av klubbarna.

Jag håller med Göteborgs ordförande när han säger att det är tragiskt när matcher avgörs i disciplinnämnden men i praktiken är det svårt att ordna omspel eller en fortsättning på matcher där de avbryts.

Mest tragiskt för fotbollen är ändå de mörka krafter som förstör för den. De får aldrig vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM