Redo för plats i OS – efter klantiga skadan

SPORTBLADET

Tappade vattenflaska och bröt lilltån

Foto: Lisa Nordén.

Nu väntar fyra tävlingar på två månader. Sedan hoppas Lisa Nordén att OS-biljetten kan bokas.

– Jag har bra förtroende för min form, säger OS-silvermedaljören i triathlon.

Efter drygt tre års sjukdoms- och skadehelvete har Lisa Nordén kunnat träna för fullt under vintern. I nästan tre månader har hon varit i Stellenbosch i Sydafrika och förberett sig inför vårens tävlingar som ska ge henne den efterlängtade OS-platsen.

Men helt skadefri, nej det har hon inte varit.

– Jag bröt lilltån då jag tappade en vattenflaska på foten. Det gjorde satans ont och efter några dagar åkte jag och röntgade. Det var en spricka längst ut på lilltån. Det tog tre-fyra veckor med lite obehaglig löpning, eftersom det tryckte på i skon, säger Nordén.

Konservativ träning

Ända sedan silverloppet i OS i London 2012 har sjukdomar och skador förstört Nordéns tävlingssäsonger. Det har varit allt från magsjuka till problem med vaden, trampdynorna i fötterna, hälsenan och axlarna samt en stressfraktur i foten.

Men i vinter har träningen varit väldigt konservativ.

– Det har handlat om uppbyggnad, inte nedbrytning. Programmet har varit restriktivt, jag har sprungit mellan 50 och 80 kilometer i veckan och det har inte varit fokus på volym.

– Jag har också haft proaktiv sjukgymnastik och ordentlig massage två gånger i veckan.

På lördag gör hon säsongspremiär i en VM-serietävling i Abu Dhabi.

– Jag är inte i toppform ännu och planerar inte att vara på pallen. Men jag har en bra plattform och ett topp tio-resultat är realistiskt. Jag hoppas få en känsla i kroppen av att jag hänger med i tävlingen. Det vore jätteskönt om jag simmade snabbt och var med i täten då. I cykel är jag ganska stabil och jag hoppas kunna spara mig till löpningen.

OS-platser klara i maj

Efter Abu Dhabi åker Nordén till Australien för en världscuptävling och en VM-serietävling. Och sedan bär det av till Sydafrika igen för en VM-serietävling. Sedan hoppas hon ha fått ihop tillräckligt med rankningspoäng för att ha bärgat OS-platsen och blivit uttagen av Sveriges olympiska kommitté.

– Håller jag ihop bra och gör det bra i de flesta av tävlingarna så borde jag ha fått ihop tillräckligt med poäng för att bli OS-klar. Jag har möjligheten att köra fler världscuplopp och i VM-serien efter Kapstaden, men det vore skönt om jag kunde ta det lugnt efter april.

– Om inget oförutsett händer med skador eller sjukdomar klarar jag att ta mig till OS.

I mitten av maj görs OS-uttagningen enligt OS-rankningen.

ARTIKELN HANDLAR OM