Ottosson bäste svensk: "Mycket tack vare Britta"

SPORTBLADET

Bäste svensk herre i Vasaloppet blev doldisen Markus Ottosson som åkte in på en sjätteplats bara två sekunder bakom segraren.

Efteråt tackar han damtvåan Britta Johansson Norgren för framgången:

– Mycket av det jag gör här i dag är tack vare henne, säger han till Sportbladet.

Daniel Richardsson var Sveriges största manliga hopp på förhand. Han körde med i den stora klungan, men lyckades aldrig med något ryck och slutade till sist på plats 84.

Istället var det Markus Ottosson från Skellefteå som blev bäste svensk på en sjätteplats.

– Jag är supernöjd med placeringen givetvis. Det var absolut det bästa jag gjort någonsin. Det är en jättestor motivation att jobba vidare, nu vet man att kapaciteten finns där, säger han.

Vilade i början

Ottosson var borta under förra säsongen på grund av en fotskada, men har den här säsongen kört på i långloppscupen där det som bäst blivit en 18:e plats innan Vasaloppet.

På vägen in mot Mora var han förvånad över hur mycket energi han hade kvar.

– Men det var ett långsamt lopp, och man kunde inte göra så mycket, det var bara att ligga och vänta, och vila i början. Men efter sex mil fick man leta sig framåt och då gick det undan, säger 29-åringen.

Markus Ottosson kör för Team Lager 157, samma lag som Britta Johansson Norgren, och han berättar att den stora dominanten på damsidan den här säsongen har hjälpt honom framåt.

– Det har varit fantastiskt att följa henne i år. Och mycket av det jag gör här i dag är tack vare henne. Att hennes framgångar liksom gör att man sporrar varandra och vi hjälps åt mycket i teamet.

ARTIKELN HANDLAR OM