”Tror inte att det avgörs före finalen”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stallkamrater och rivaler – nu gör de upp

Vem vinner VM 2016?

Tar Lewis Hamilton sin tredje titel eller Nico Rosberg sin första?

– Det är så jämnt. Jag tror inte att det avgörs före finalen, säger Stefan ”Lill-Lövis ”Johansson.

Det återstår fem lopp av VM-säsongen 2016 och det skiljer 23 poäng mellan ledande Nico Rosberg och tvåan Lewis Hamilton. Det kan låta mycket, men det är färre poäng än vad en seger ger och det är 125 poäng kvar att dela ut.

Ändå har trenden efter sommaruppehållet varit tydlig. Rosberg som var 19 poäng efter Hamilton inför sommarlovet har tagit 90 poäng de senaste fyra loppen medan Hamilton bara har skrapat ihop 48. Det beror bland annat på att britten har bytt motorn vid ett tillfälle och startat sist, att han missade starten på Monza och att motorn havererade i Malaysia.

”Bästa Nico jag sett”

– Jag har känt Nico sedan 2013 och den Nico som vi upplever nu är den bästa Nico Rosberg jag någonsin har sett under tävlingshelgerna, säger Mercedes stallchef Toto Wolff och nämner bland annat Rosbergs framfart i Singapore där han dominerade kvalet och vann loppet.

– Vi säger alltid att Lewis har en fantastisk fart, men där såg vi samma hos Nico. Han var sex tiondelar före tvåan i kvalet, och det i Singapore.

Ett dominant team

Mercedes har dominerat F1 sedan 2014 och det är Hamilton som vunnit två VM-titlar, men fjolårets säsong var det Rosberg som avslutade bäst och han var också den som inledde årets säsong starkast. Han vann sju lopp i rad under 2015 och 2016, en sådan svit har tidigare bara förare som också vunnit VM-titeln klarat av att hålla.

– Jag tänker inte alls på poängen, det hjälper mig att koncentrera mig på den tävlingshelg där vi befinner oss just nu, säger Nico Rosberg som jagar sin första VM-titel.

– Det har fungerat än så länge, varför skulle jag ändra på det nu?

Han leder VM när fem lopp återstår. Det första av dem avgörs i Japan i morgon bitti.

ANNAS MOTOR

POLE POSITION

1 Felix Rosenqvist

Racerföraren har haft ett intensivt år, han har kört GT-bilar, han har kört i amerikanska Indy Lights, han kör i DTM, han premiärkör i Formula E i morgon och i november ska han försöka bli

historisk. Då kör han VM i F3 i Macau och siktar på att ta sin tredje raka titel, det har ingen annan förare lyckats med tidigare.

2 Nico Rosberg

Han har 23 poängs försprång på teamkollegan Lewis Hamilton inför helgens VM-deltävling i Japan. Fem lopp återstår av säsongen.

3 Mattias Ekström

Rallycrossföraren var tvåa i Lettland, men eftersom Petter Solberg gjorde en sämre tävling utökade Ekström ledningen i VM. Två deltävlingar återstår.

4 Sebastien Ogier

Han vann sin fjärde VM-deltävling i rally för säsongen och har greppet om mästerskapet inför tävlingen i Spanien nästa helg.

5 Jason Doyle

Såg ut att gå mot VM-titeln i speedway, men australiensaren tvingas lämna återbud till VM-finalen på hemmaplan. Han kolliderade med Chris Hayden

under säsongens näst sista tävling och har punkterat vänster lunga, skadat

den högra, krossat höger armbåge och slagit vänster axel ur led.

6 Joel Eriksson

Han tog dubbla pallplatser när EM i F3 kördes på Imola och är bästa ny-

komling i mästerskapet. Han är dessutom klar för VM i F3 som avgörs i Macau.

7 Fredrik Norén

6 000 ton jord har lyfts in på Tele2 Arena, som har transformerats till en

supercrossbana. USA-proffset Norén är det stora svenska hoppet i kvällens 24MX Internation supercross.

8 Jorge Lorenzo

Den regerande motoGP-mästaren

har testat F1. Han har kört den Mercedes som Lewis Hamilton körde hem VM-titeln med 2014.

9 Gustav Malja

Han fortsätter att plocka poäng i GP2 och är ende föraren som tagit poäng de senaste åtta loppen. Jimmy Eriksson har däremot avslutat säsongen i förtid.

10 Mercedes

Biltillverkaren kliver in i VM för elbilar, Formula E 2018, bekräftar Toto Wolff.

MOTORSTOPP

Lewis Hamilton

Det var ett trasigt vevstakslager som satte stopp för den regerande mästaren i Malaysia. Mercedes vågar inte riskera att det händer igen, därför får ingen av förarna som kör med deras aggregat en ny motor i helgen. Alla utom Hamilton kör med enheterna från Malaysia och Hamilton använder den enhet han körde med i Singapore.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM