Var testförare i F1 – klar för STCC

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Wirdheim är tillbaka i Sverige

Foto: Foto: Flash engineering
Janne "Flash" Nilsson och Björn Wirdheim

F1-föraren är tillbaka i Sverige, för att köra hem titeln i STCC:

– Vi är tillbaka för att köra ifrån de som är bäst, säger teamägaren Janne ”Flash” Nilsson.

När STCC startar om två veckor är Janne Flash Nilsson och hans team tillbaka i serien. Den här gången gör han en storsatsning tillsammans med en tidigare F1-förare.

Teamet har skrivit kontrakt med Björn Wirdheim, vinnare av Formel 3000 (GP2) och tidigare testförare F1-teamet Jaguar.

– Det ska bli jätteroligt att tävla i Sverige igen, speciellt som jag får möjlighet att göra den här satsningen tillsammans med Jan ”Flash” Nilsson och ett av de mest professionella teamen i mästerskapet. Hos Flash Engineering vet jag att jag kommer att få bra förutsättningar att lyckas, säger Björn Wirdheim i ett pressmeddelande.

Jaguar

Han har inte tävlat i Sverige sedan 1997 då han van SM i Formel Ford. År 2003 vann han Formel 3000, som idag  heter GP2 och var serien under F1. Säsongen därefter var han testfröare hos F1-teamet Jaguar. Han lämnade teamet när det köptes upp av Red Bull och har sedan dess varit framgångsrik som GT-förare, främst i Japan.

– Jag har följt STCC under flera år och det är kul att jag nu får möjlighet att delta i mästerskapet – och att det går att kombinera med mitt övriga tävlande, säger 36-åringen som kommer fårn Växjö.

– Samtidigt har jag ingen tidigare erfarenhet av den här bilen och jag ska köra på banor som jag inte varit på sedan 1997. Jag förstår att det här inte kommer att bli lätt och jag har stor respekt för konkurrerande team och förare, men målsättningen är givetvis att vinna – det är det alltid. Jag ska göra mitt bästa och är övertygad om att vi kommer att leverera bra resultat.

Vid sidan av Wirdheim ställer Flash Engineering  upp med 19-åringen Ruben Kressner från Stockholm och reservföraren Linus Ohlsson, 25 Ohlsson ersätter Wirdheim när hans internationella åtaganden krockar med den svenska serien.

Målet  - att slå Volvo

 Flash Engineering är det team som vunnit flest racesegrar i STCC, 63 stycken, men teamet har inte kört i serien de senaste tre åren. NU är man tillbaka och målet är att vara det som vinnare.

– Jag älskar racing, jag har alltid älskat racing. Jag har levt på och för sporten i hela mitt liv och efter en behövlig timeout på tre år har suget kommit tillbaka. Jag tror dessutom mycket på STCC:s nya ägare som verkligen vill och jobbar målmedvetet för att göra STCC till kungaklass igen redan i år. De bästa förarna och teamen kör här redan, det är det enda som är viktigt. Då blir det verkligen värt att segra, säger Jan Nilsson i ett pressmeddelande.

– Målsättning? Vi ska köra ifrån Volvo. Om det händer tidigt eller tar ett tag är ointressant. Det är dit vi ska.

Serien startar i Skövde om lite mer än en vecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

STCC 2016

STCC

Motorsport